Exceptii de procedura

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pentru a aprecia termenul ca fiind rezonabil se analizeaza perioada de timp cuprinsa intre momentul sesizarii instantei si momentul solutionarii definitive si irevocabile a cauzei. Dar daca au fost indeplinite proceduri prealabile trebuie sa se aiba in vedere data de la care s-a actionat pentru rezolvarea problemei litigioase, dupa cum aceasta solutie trebuie retinuta si in cazul in care s-a formu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Exceptii de procedura

Pentru a aprecia termenul ca fiind rezonabil se analizeaza perioada de timp cuprinsa intre momentul sesizarii instantei si momentul solutionarii definitive si irevocabile a cauzei. Dar daca au fost indeplinite proceduri prealabile trebuie sa se aiba in vedere data de la care s-a actionat pentru rezolvarea problemei litigioase, dupa cum aceasta solutie trebuie retinuta si in cazul in care s-a formulat o exceptie de neconstitutionalitate.

Cu toate ca principiul operativitatii nu este consacrat expres de Codul nostru de procedura civila , exista cateva texte care urmaresc tocmai scurtarea pe cat posibil a duratei unui proces. Putem da exemplul articolelor: art. 89 alin. 1, teza a II-a , art. 153 alin. 2 , art. 155 alin. 1 , art. 156 alin. 1 , art. 260 alin. 1 , ori art. 581 alin. 3 . La fel de bine putem considera ca instituirea procedurii de administrare a probelor de catre avocati slujeste aceluiasi scop.
Totusi, practica demonstreaza ca durata unui proces civil in Romania este la limita rezonabilitatii - si aceasta deoarece oricata grija ar arata legiuitorul, textele de lege nu surprind solutii care sa garanteze rezultatul dorit.

Sa fie oare lipsa de inspiratie a puterii legislative singura cauza a lipsei de operativitate? Ori sunt mai numeroase motivele pentru care derularea unui process, de la sesizarea instantei, dezbateri si pana la hotarare, este atat de cronofaga.
Doua serii de argumente pot fi aduse in explicarea mecanismului. O prima categorie este reprezentata de aspectele ce tin de caracterul formalist al dreptului procesual civil, iar cea de-a doua categorie corespunde principiului disponibilitatii .

Formalismul dreptului procesual civil roman este dat de faptul ca actele de procedura sunt supuse unor conditii de forma si unor termene. Solemnitatea cere forma, care presupune inevitabil trecerea timpului. Pentru a marca importanta fiecarui mijloc procedural, Codul de procedura civila reglementeaza pe larg conditiile in care se poate face cererea de chemare in judecata, intampinarea, cererea reconventionala, cererile de interventie, apararile pe fond, exceptiile procesuale etc. Sunt prevazute, de asemenea, si sanctiunile eludarii acestora. Rezultatul este asigurarea unei discipline procesuale care profita atat instantei, cat si partilor. Astfel, consumarea de timp pentru parcurgerea "formelor" este un rau, dar un rau necesar, caci altminteri ar fi dezordine acolo unde ar trebui ordine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.