Examinarea comparativa - criminalistica

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

In afara de compararea fizica, sub ambele ei forme ( directa si indirecta ), sunt cazuri in care expertul are la dispozitie doar urma incriminata, iar organul judiciar intreaba care este natura ei, cu ce fel de obiect putea fi produsa si care sunt parametrii acestuia.In aceste situatii " comparatia " se face de expert pe cale mentala.In examinarea intrinseca el stabileste caracteristicile obiectul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Examinarea comparativa - criminalistica

In afara de compararea fizica, sub ambele ei forme ( directa si indirecta ), sunt cazuri in care expertul are la dispozitie doar urma incriminata, iar organul judiciar intreaba care este natura ei, cu ce fel de obiect putea fi produsa si care sunt parametrii acestuia.In aceste situatii " comparatia " se face de expert pe cale mentala.In examinarea intrinseca el stabileste caracteristicile obiectului de la care provine urma, pe care apoi le interpreteaza pe baza experientei sale, a datelor de ordin tehnic si a corelatiilor de referinta .

La fel ca si in cazul examinarii separate, analiza comparativa se desfasoara de la general la particular si apoi la individual, modul de realizare fiind influentat de specificul obiectelor comparate. Compararea caracteristicilor poate fi exprimata prin unitati de masura, prin dimensiuni. Se impune o mare precizie in realizarea masuratorilor precum si in verificarea proportiilor caracteristicilor dimensionale, adica raportul dintre ele.
Experimentul reprezinta o parte integranta a examinarii comparative. Afirmatia capata justificare in situatia in care expertul trebuie sa raspunda daca urma sau actiunea s-a produs in modul relatat de invinuit sau de martor.

Exemplificam afirmatia cu urmatorul exemplu: trimis in judecata pentru omor, inculpatul a invocat circumstanta atenuanta a provocarii de catre victima, care l-ar fi atacat pe la spate cu cutitul in timp ce era aplecat deasupra bicicletei cazute. Drept dovada el a indicat prezenta pe corpul sau a doua leziuni cicatrizante si urmele de taiere de pe camasa si de pe maiou. In cursul anchetei aceasta aparare a fost inlaturata, considerandu-se ca ar fi vorba de o simulare realizata prin practicarea pe piele a unor taieturi superficiale si apoi prin taierea fiecarui obiect de imbracaminte separat. Cu ocazia expertizei se inregistreaza insa o concordanta deplina intre taieturi.

Astfel, cicatricea din regiunea subscapulara dreapta are aproximativ aceeasi lungime si inclinare ca si taieturile de pe maiou si camasa; in plus, toate se " proiecteaza " una in cealalta. Pe de alta parte, cicatricea de pe fataposterioara a bratului drept se suprapune peste taietura de pe maneca camasii la pozitia aplecata a corpului, cand maneca aluneca usor spre umar, ceea ce explica aparenta lor " decalare " la pozitia in picioare. Concluzia expertizei, prin care s-a stabilit ca taieturile de pe corp si cele de pe maiou si camasa au fost produse concomitent, a confirmat versiunea inculpatului dupa care a fost lovit pe la spate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.