Examen obiectiv

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.58

nivel: Facultate

Poliartrita reumatoida (PR) reprezinta o afectiune a tesutului conjunctiv cu manifestari predominante la nivelul aparatului locomotor. Caracterisitca bolii este inflamatia cronica infiltrativ-proliferativa a sinovialei articulare a extremitatilor, in special a articulatiilor mici.Fenomenele inflamatoare sunt frecvent simetrice, persistente, centripete si duc in timp ladeviatii, deformari si anchil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Examen obiectiv

Poliartrita reumatoida (PR) reprezinta o afectiune a tesutului conjunctiv cu manifestari predominante la nivelul aparatului locomotor. Caracterisitca bolii este inflamatia cronica infiltrativ-proliferativa a sinovialei articulare a extremitatilor, in special a articulatiilor mici.Fenomenele inflamatoare sunt frecvent simetrice, persistente, centripete si duc in timp ladeviatii, deformari si anchiloze. Boala este progresiv evolutiva, prezentand exacerbari siremisiuni.Din totalul afectiunilor reumatismale, poliartrita reumatoida reprezinta aproximativ10%, fiind mai frecventa la femei.

Majoritatea autorilor considera ca debutul bolii se situeaza intre 20-45 de ani, nefiindexclusa aparitia bolii in copilarie sau dupa varsta de 55 de ani.Poliartrita reumatoida este o boala frecventa, cu evolutie prelungita; determinarileosteoarticulare cu caracter invalidant duc la infirmizarea bolnavului, ceea ce face din poliartrita reumatoida o boala cu caracter social.Cauza poliartritei reumatoide este necunoscuta.La inceput a fost privita ca o boala strict articulara, la originea careia ar sta numerosifactori: distrofia metabolica, infectia cronica, tulburari endocrine, factori genetici, reactii laagresiunea autoimuna, factori fizici, perturbari imunologice.

Etiologia poliartritei reumatoide este probabil multifactoriala, factorii agresoriexogeni, de mediu, interactionand cu un genotip susceptibil.Factorii agresori considerati cauza a poliartritei reumatoide se grupeaza in exogeni siendogeni.Mecanismul de producere a bolii nu este in totalitate cunoscut. Se considera ca agentulcauzal devine un element declansator numai la un subiect cu o mare susceptibilitate genetica.Procesul incepe ca osinovita inflamator-exudativa care progreseaza spre o formaproliferativa si infiltrativa.
Leziunile inflamatorii regreseaza rar, cel mai adesea boala avand un caracter progresiv.

La dezvoltarea si evolutia bolii participa doua categorii de factori: celule si sisteme biologice umorale.Leziunile anatomopatologice afecteaza tesutul conjunctiv in intregime, motiv pentrucare poliartrita reumatoida este considerata o boala sistemtica.Localizarile leziunilor inflamatoare in poliartrita reumatoida sunt la nivelulurmatoarelor structuri:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.