Evul Mediu

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.96

nivel: Liceu

Cea mai impunatoare este insa Sighisoara, aflata la 117 km de Brasov, care isi vesteste de departe prezenta. Pe Dealul Cetatii, ziduri masive si turnuri acoperite cu tigla veche ofera calatorului un peisaj urban neobisnuit. Cetatea, denumita "Castrum Sex" prin secolul al XIII-lea, este atestata documentar pe la 1191. Sub actualul nume - Sighisoara - apare de abia in documentele din 1435. Conceputa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evul Mediu

Cea mai impunatoare este insa Sighisoara, aflata la 117 km de Brasov, care isi vesteste de departe prezenta. Pe Dealul Cetatii, ziduri masive si turnuri acoperite cu tigla veche ofera calatorului un peisaj urban neobisnuit. Cetatea, denumita "Castrum Sex" prin secolul al XIII-lea, este atestata documentar pe la 1191. Sub actualul nume - Sighisoara - apare de abia in documentele din 1435. Conceputa pe doua planuri, orasul de jos si orasul de sus - in care se inalta cetatea Sighisoara - aceasta a fost multa vreme leaganul breslelor de mestesugari.

Marturie in acest sens stau cele noua turnuri, botezate dupa numele celor care le-au inaltat - turnul cojocarilor, al cositorarilor, macelarilor, fierarilor, cizmarilor, giuvaergiilor, croitorilor etc. Cel mai vizitat este, insa, turnul cu ceas, inalt de 64 m, amplasat la intrarea principala. La baza sa se afla o galerie de lemn ce ofera privitorilor o splendida panorama a orasului. Turnul dispune la ora actuala de un Muzeu de istorie care reuneste o bogata colectie de documente vechi, monede, arme, icoane si obiecte de uz casnic din perioada medievala.

Mai departe pornesc strazi inguste, ce serpuiesc printre case cu ziduri si portaluri imense, tencuite intr-o cromatica variata. Acestea dau o stranie senzatie de intoarcere in timp, intarita si de siluetele impunatoare a doua biserici - cea a fostei manastiri a dominicanilor si cea din deal. Prima, aflata in apropierea turnului cu ceas, este construita in stil gotic, in secolul al XIII-lea, si detine o impresionanta colectie de covoare orientale. Altarul sau este ridicat, insa, in stil baroc. Biserica din Deal, conceputa in aceeasi maniera gotica, dispune de o interesanta decoratie exterioara, figurinele sculptate in piatra fiind plasate pe patru dintre contraforturile cladirii.

Lacasul a fost inzestrat, in cursul timpului, cu un tabernacol (1500), o uriasa strana de lemn (1523) si un altar dedicat Sfintului Martin (1513-1522), executat in stilul scolii germane de secol XVI. Astazi oras-muzeu, Sighisoara gazduieste numeroase festivaluri care atrag numerosi turisti, printre care si festivalul medieval. Din Sighisoara, pe drumul european E 60 se ajunge la mindra cetate din Tirgu Mures. Ridicata in 1492, din ordinul principelui Istvan Bathori, ea atinge apogeul, ajungind sa se desfasoare pe 4,3 ha, in intervalul 1602-1652, pe vremea judelui Tamas Borsos.

Practic, cetatea este construita in plan pentagonal, incluzind o incinta fortificata cu sapte bastioane, inconjurate de ziduri care delimiteaza o curte interioara in care troneaza Biserica Reformata si cladirea Manutantei. Bastioanele, inaltate pe trei - patru niveluri, sint realizate din piatra de riu si caramida, zidurile avind grosimi variabile, de la 80 la 190 cm.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.