Evolutionismul

1x punct

categorie: Religie

nota: 7.88

nivel: Liceu

     Evolutionismul este conceptia conform careia viata si omul însusi se afla într-un proces continuu de evolutie, guvernat de legi ale naturii pe care acesta le poate cunoaste si cu ajutorul carora poate întelege fenomenele din jur.

      Potrivit acestei conceptii, religiile au aparut ca urmare a neputintei oamenilor de a-si explica anumite fenomene cu ajutorul legilor naturii. R[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutionismul

     Evolutionismul este conceptia conform careia viata si omul însusi se afla într-un proces continuu de evolutie, guvernat de legi ale naturii pe care acesta le poate cunoaste si cu ajutorul carora poate întelege fenomenele din jur.

      Potrivit acestei conceptii, religiile au aparut ca urmare a neputintei oamenilor de a-si explica anumite fenomene cu ajutorul legilor naturii. Rolul zeilor ar fi tocmai acela de a explica tot ceea ce depaseste puterea de întelegere a oamenilor.

      În evolutionism este negata Revelatia divina si se considera ca actuala conceptie despre Dumnezeu este rezultatul unei dezvoltari progresive în timp. Astfel, se sustine ca, pe scara evolutiei umane, s-a trecut de la acceptarea existentei unei lumi spirituale, alaturi de cea materiala, la anumite personificari ale acesteia în fiinte superioare numite "zei". Apoi s-a ajuns la politeism si într-o etapa ulterioara, la religiile monoteiste. Mai presus de religie s-ar afla filozofia, iar cunoasterea prin stiinta este considerata a fi cunoasterea completa.

      În secolul al XIX-lea, evolutionismul "stiintific" reprezentat de biologul Charles Darwin si discipolii acestuia, considera ca întreaga viata de pe pamânt poate fi explicata prin conceptul de evolutie. Prima celula vie a aparut în mod întâmplator în oceanul planetar, apoi s-a dezvoltat fara interventia lui Dumnezeu, dând nastere tuturor speciilor care exista astazi pe pamânt.

      Aceasta conceptie a fost preluata si folosita de catre adeptii ateismului în încercarea lor de a combate învatatura crestina privind crearea lumii de catre Dumnezeu, asa cum este descoperita în Sfânta Scriptura.

      Astazi se încearca (mai ales în Biserica Romano-catolica) o reconciliere între creationism si evolutionism, în sensul unui creationism evolutiv sau al unui evolutionism creator, ca lucrare dinamica a lui Dumnezeu interioara lumii, nu exterioara ei. Se trece, astfel, de la confruntare la dialog între stiinta si religie.     Ateismul      Ateismul neaga existenta lui Dumnezeu, considerat produsul imaginatiei omului. Aceasta conceptie apare de-a lungul timpului în diferite sisteme sau curente filozofice care resping existenta unui Dumnezeu personal si sustin ca atributele lui Dumnezeu sunt proiectia idealurilor omului care doreste sa fie atotputernic, atotstiutor si vesnic; minunile sunt fenomene naturale sau constructii intelectuale ale omului, care încearca sa îsi explice diferite fenomene; libertatea de alegere a omului înlocuieste rolul divinitatii.

      Ateismul se poate manifesta în diferite moduri: aprecierea exagerata a aspectelor materiale ale vietii în defavoarea celor spirituale, negarea nevoii ajutorului lui Dumnezeu în viata omului, neacceptarea manifestarii vietii religioase a comunitatilor, respingerea oricaror fenomene de educatie religioasa, revolta fata de sfintenie, etc. Ateismul a fost sustinut de regimurile politice comuniste.

      Ateismul nu trebuie confundat cu agnosticismul, conceptie care sustine imposibilitatea cunoasterii lui Dumnezeu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.