Evolutii si mutatii in agricultura Romaniei

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Bazele agriculturii noastre se pun in ultimele trei decenii ale secolului trecut si in primele decenii ale secolului nostru.Dezideratul fundamental al taranului roman, acela de a fi proprietarul pamantului pe care-l munceste, incepe sa prinda contur imediat dupa unirea Principatelor Romane in 1859. Reforma agrara, promulgata de principele Alexandru Ioan Cuza in 1864, a contribuit in mare masura la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutii si mutatii in agricultura Romaniei

Bazele agriculturii noastre se pun in ultimele trei decenii ale secolului trecut si in primele decenii ale secolului nostru.Dezideratul fundamental al taranului roman, acela de a fi proprietarul pamantului pe care-l munceste, incepe sa prinda contur imediat dupa unirea Principatelor Romane in 1859. Reforma agrara, promulgata de principele Alexandru Ioan Cuza in 1864, a contribuit in mare masura la ameliorarea structurii de proprietate din Principatele Romane si la inlaturarea oricarei forme de legatura silita intre taran si proprietar (claca), fara insa sa rezolve problemele tehnice si economice ale exploatatiei agricole si starea de inapoiere a taranimii.

Reforma agrara din 1864 nu a avut efectul scontat pentru ca taranul roman, devenit proprietar de pamant, nu avea inventarul si capitalul necesar pentru exploatarea pamantului. Acelasi lucru s-a intamplat si cu celelalte legi cu impact funciar, incepand cu cea din 1866 si continuand cu legile din anii 1868; 1872; 1875; 1880; 1884; 1903 - care au fost sortite esecului. Chiar daca Constitutia din 1866 proclama libertatea personala, o mare parte a taranimii moldovene si muntene a ajuns in situatia de neiobagie ca urmare a aplicarii Legii tocmelilor agricole. Tot acum in aceasta perioada apare un fenomen de masa, fenomenul arendasiei. Proprietarul, in absenta capitalului si activului de exploatare nu avea alta solutie decat arendarea, el fiind constrans sa accepte conditii de arendare impuse de arendas, in caz contrar terenul sau ramanea in mare parte nelucrat.

In anul 1864 si pana la Marea Unire nu se produc mutatii semnificative in agricultura din Principate. Totusi economia capitalista a avut o influenta puternica asupra evolutiei structurilor agrare si a problemei agrare. Ea a creat primele piete pentru produsele agricole, dar nu se poate vorbi despre piata agricola in adevaratul sens al notiunii, poate cu exceptia pietii cerealelor.

In perioada 1864 - 1918 fenomenele cu caracter general constatate sunt urmatoarele:
- populatia rurala se situeaza constant la ponderea de 75-80 % din populatia totala;
- sporul natural al populatiei rurale si legislatie succesoriala favorizeaza parcelarea si diminuarea excesiva a proprietatilor mici;
- piata agricola si prelucrarea industriala a produselor agricole se aflau la un nivel foarte redus.

Istoria dezvoltarii economiei rurale din estul Europei demonstreaza ca suprafetele proprietatilor funciare au crescut, dar cu un ritm foarte lent (astfel in 1892 in Franta suprafata medie pe exploatatie era de 8,60 ha; de 11,65 ha in 1930, de 14 ha in 1955, ca sa ajunga in 1992 la 29 ha). Structura funciara in Vechiul Regat (Moldova si Muntenia) in anul marii rascoale taranesti din 1907 reflecta faptul ca 77,2 % din numarul exploatatiilor agricole erau sub 5 ha, detinand doar 25,8 % din suprafata arabila, in timp ce 22,8 % din numarul exploatatiilor erau mai mari de 5 ha, ponderea acestora in suprafata arabila fiind de 74,2 %.

In acel an 5375 proprietari latifundiari detineau 48,7 % din suprafata arabila a Vechiului Regat (in cifra absoluta 3 810 352 hectare) ponderea lor fiind sub 1 % din numarul exploatatiilor totale (mai precis 0,56 %).Aceasta structura a proprietatii funciare care nu se modifica pana in 1918, poate fi caracterizata ca fiind a unei economii de tip feudal, cu mari proprietati latifundiare. Polarizarea excesiva a proprietatii funciare a constituit premisa miscarilor violente din 1907.

Evolutia structurilor agrare in celelalte provincii istorice romanesti, Ardealul, Banatul, Crisana, Maramuresul, Bucovina si Basarabia este marcata de apartenenta vremelnica a acestora la cele doua imperii austro-ungar si tarist.M. Constantinescu, in lucrarea "L'evolution de la proprieteaEUR╣ rurale et la reforme agraire en Roumanie" (Bucuresti, 1925), arata ca in Transilvania la inceputul anului 1918, romanii care reprezentau 63,75 % din populatie aveau in proprietate numai 24 % din suprafata agricola si forestiera a acestei provincii, ceea ce demonstreaza ca structura proprietatii funciare era profund distorsionata in defavoarea populatiei majoritare romanesti.

Dominatia imperiului tarist asupra Basarabiei in perioada 1912-1913 marcheaza profund structurile rurale din aceasta provincie. Specific acestei provincii romanesti este politica tarista de colonizare si cumpararile masive de proprietati funciare de catre nobilimea rusa. Structura proprietatii funciare este bipolara, asemanatoare cu cea din Vechiul Regat. Un numar de 2171 de exploatatii agricole detineau 1689000 ha, reprezentand 49,1 % din suprafata Basarabiei.

In ansamblul intregii tari in anul 1918 se remarca existenta unui numar foarte mare de exploatatii mici, cu o pondere de 95,7 % in totalul exploatatiilor, cu o suprafata medie pe exploatatie de 4,35 ha. La polul opus se situa marea proprietate funciara care, cu o pondere de numai 0,7 % in totalul exploatatiilor, detinea 40 % din suprafata tarii. Exploatatiile de marime medie erau slab dezvoltate, reprezentand 3,6 % din totalul exploatatiilor romanesti, ocupand 15,9 % din suprafata tarii, aceasta tendinta fiind totalmente contrara celei din Europa. In Franta, de exemplu in acelasi an 1918, ponderea cea mai mare in suprafata agricola (59,6 %) o detineau exploatatiile de marime medie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.