Evolutie si tendinte ale capitalului elen in sistemul bancar din Romania

5x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.95

nivel: Facultate

Referat despre Evolutie si tendinte ale capitalului elen in sistemul bancar din Romania
- In afara activitatilor bancare specifice, Grupul National Bank of Greece desfasoara in Romania o serie de alte operatiuni in diverse domenii financiare. Dintre companiile mai reprezentative aflate sub controlul National Bank of Greece in Romania se numara: ETEBA Romania, Societatea de asigurare - reas[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutie si tendinte ale capitalului elen in sistemul bancar din Romania

Referat despre Evolutie si tendinte ale capitalului elen in sistemul bancar din Romania
- In afara activitatilor bancare specifice, Grupul National Bank of Greece desfasoara in Romania o serie de alte operatiuni in diverse domenii financiare. Dintre companiile mai reprezentative aflate sub controlul National Bank of Greece in Romania se numara: ETEBA Romania, Societatea de asigurare - reasigurare GARANTA si EURIAL Leasing

- Banca Romaneasca dispune de o retea nationala formata din 64 de sucursale si agentii, din care 25 sunt situate in Bucuresti. Banca detine un capital social de peste 112 milioane Euro.

- Intr-o piata foarte dinamica, cota de piata a bancii a crescut de la 1,7% in decembrie 2005, la 2,1% in septembrie 2006 avind active de 3,12 miliarde lei (882,5 milioane euro) find a 12-a banca de pe piata romaneasca dupa active .

- Pe parcursul acestui an, grupul din Grecia urmeaza sa decida daca va mentine titulatura de Banca Romaneasca sau va promova un brand propriu.

- Ca o caracteritica aparte Banca Romaneasca devenit prima banca romaneasca asigurata sub egida grupului Lloyd's impotriva riscurilor de frauda, erori si omisiuni.

- Politica imediata a bancii este de a intra in top 10 al bancilor dupa pozitia activelor detinute .

4. PIRAEUS BANK
- Piraeus Bank a intrat pe piata bancara din Romania in anul 2000 prin achizitionarea Credit Bank Pater .

- Piraeus Bank Group este astazi una dintre cele mai dinamice si active organizatii financiare din Grecia. Fondata in 1916, Piraeus Bank a trecut printr-o perioada in care a fost proprietatea si a fost condusa de catre Stat (1975-1991) inainte sa fie privatizata in decembrie 1991. De atunci, a crescut continuu ca marime si activitati. Pe parcursul cresterii sale organice, Piraeus Bank a facut o serie de miscari strategice cu scopul consolidarii unei prezente puternice pe piata. Astfel, in 1998, Banca a absorbit activitatile Chase Manhattan din Grecia, a preluat controlul intereselor in Macedonia-Thrace Bank si a preluat banca specializata Credit Lyonnais Hellas.

La inceputul lui 1999, Banca a preluat Xiosbank si a absorbit activitatile National Westminster Bank Plc din Grecia. In iunie 2000, Banca si-a unificat cele trei banci comerciale din Grecia (Piraeus Bank, Macedonia-Thrace Bank si Xiosbank), o fuziune incheiata cu succes, creind astfel unul dintre cele 3 cele mai mari banci din sectorul privat din Grecia. La inceputul lui 2002, Piraeus Bank a preluat Hellenic Industrial Development Bank (ETBAbank) de la Statul Grec, crescand astfel baza de capital a Grupului si cota de piata a acesteia. ETBAbank a fost absorbita cu succes de catre Piraeus Bank in decembrie 2003.

De asemenea, la inceputul lui 2002, un acord de alianta strategica pentru piata Greciei a fost semnat intre Piraeus Bank Group si Grupul international bancar si de asigurari ING Group. In implementarea acestui acord, doua joint ventures au fost incheiate in domeniul asigurarii bancare beneficiile pentru angajati si managementul proprietatilor, impreuna cu actionariatul. La inceputul lui 2005, Piraeus Bank Group, implementandu-si strategia de expansiune in pietele Europei de Sud-Est, a preluat Eurobank din Bulgaria, intarindu-si prezenta in Bulgaria, pe masura ce intra pe piata Serbiei prin preluarea Atlas Bank. Astazi, Piraeus Bank conduce un grup de companii care acopera toate activitatile financiare si bancare de pe piata Greciei (banca universala).

- Piraeus Bank poseda expertiza de valoare in particular in ariile de retail banking, intreprinderi mici si mijlocii (SMEs), piete de capital si de investitii, leasing si finantarea sectorului de shipping. Aceste servicii sunt oferite prin reteaua de sucursale ale Bancii si de asemenea prin reteaua de electronica bancara a Winbank. Aceasta a fost lansata la inceputul lui 2000, ca un serviciu bancar electronic complet in Grecia, oferind un set complet de servii prin 4 canale diferite de distributie (Internet, telefonie mobila, call centre si ATM-uri).

Nivelul excelent al servicilor Winbank a atras un numar de premii si distinctii, in timp ce Winbank a fost singurul serviciu de e-banking din Grecia certificat cu ISO 9001:2000. Piraeus Bank Group are o prezenta internationala in plina crestere, concentrata in principal in Europa de Sud-Est, dar si in centrele financiare din Londra si New York. In particular, Grupul este prezent in Statele Unite prin Marathon Bank, cu sediul in New York, cu 11 sucursale, in Londra cu o sucursala Piraeus Bank, in Albania prin Tirana Bank cu 35 sucursale, in Romania prin Piraeus Bank Romania cu 39 sucursale, in Bulgaria cu 64 sucursale ale Piraeus Bank, in Serbia cu 19 sucursale ale Piraeus Bank Beograd si in Egipt cu 29 de sucursale ale Piraeus Bank Egipt.

- Principalele obiective strategice ale Piraeus Bank Group sunt : cresterea cotei de piata in Grecia si in Balcani, imbunatatirea calitatii serviciilor si satisfactiei clientilor, crearea de produse inovative, intarirea pozitiei Grupului pe piata de retail banking si finantarea intreprinderilor mici si mijlocii, consolidarea Grupului in sectoarele management proprietatilor si asigurarilor bancare si, in cele din urma, intarirea profitabilitatii in vederea unei cresteri constante ale valorii actionarilor.

- Ca urmare a tendintei de evolutie a grupului la nivel international, in Romania Piraeus Bank a demarat in 2005 un program agresiv de expansiune, investind in acest sens mai mult de 40 milioane euro. Principalul obiectiv tinta al bancii este majorarea cotei de piata in urmatorii 2 ani. In prezent, Piraeus detine doar 0,8% din piata.

5.EMPORIKI BANK - ROMANIA
- Emporiki Bank - Romania, filiala din Romania a Emporiki Bank of Greece, a fost infiintata ca persoana juridica romana, avand deschiderea oficiala in septembrie 1999.

- Actionarul majoritar al Emporiki Bank - Romania , cu peste 98% din capitalul bancii, este Emporiki Bank of Greece, banca ce a fost īnfiintata īn anul 1907 sub numele de Commercial Bank of Greece si ale carei actiuni sunt tranzactionate la Bursa din Athena din anul 1909. In prezent, Emporiki Bank este una din cele mai mari banci comerciale din Grecia din punct de vedere al activelor si al retelei de sucursale, detinand in aceleasi timp si o retea de filiale in Germania, Marea Britanie, Romania, Bulgaria, Georgia, Armenia si Albania.

- Pe parcursul celor aproape 100 de ani de activitate, Emporiki Bank si-a constituit un puternic grup financiar al carui principal scop este satisfacerea unei game cāt mai largi de solicitari īn domeniul afacerilor si investitiilor financiare.

- Grupul Emporiki Bank include 28 de companii, printre care societati financiare (leasing, valori mobiliare, banci, factoring, fonduri mutuale, capital de risc), societati de asigurare, societati industriale, societati de servicii financiare, societati de pregatire profesionala.

- Infiintarea filialei din Romānia face parte dintr-un plan mai vast de extindere a Emporiki Bank īn regiunea Balcanilor si īn zona Marii Negre. Scopul principal al planului de extindere a Emporiki Bank in aceasta regiune este acoperirea cerintelor financiare si de investitii ale potentialilor clienti, prin oferirea unei game complete de produse si servicii bancare, precum si a celor mai moderne produse financiare.
In Romania , Grupul Emporiki Bank si-a inceput activitatea prin infiintarea bancii, denumita initial Commercial Bank of Greece (Romania), urmata de deschiderea reprezentantei societatii de investitii Commercial Capital Enterprises Ltd. si de infiintarea societatii de asigurari FENNIX HELLAS Insurance Agency - filiala a Phoenix General Insurance Agency, compania de asigurari a Grupului.

- Recent, subsidiara bancii din Romania si-a schimbat denumirea in Emporiki Bank - Romania, ca urmare a deciziei bancii-mama de a promova pretutindeni in lume denumirea in limba greaca a numelui sau (Emporiki insemnand Comercial, in limba greaca).
Aceasta schimbare a avut loc la toate subsidiarele bancii, in Germania, Marea Britanie, Romania, Bulgaria, Georgia, Armenia si Albania si marcheaza stabilirea bazelor unui nou concept si a unei noi strategii a bancii in relatia sa cu clientii.

- Pentru a sustine in continuare dezvoltarea bancii in Romania, capitalul social al Emporiki Bank - Romania a fost majorat recent cu inca 10 milioane Euro, valoarea acestuia fiind in prezent de 768 miliarde LEI.

- Prezenta pe piata bancara romaneasca de aproximativ cinci ani, Emporiki Bank - Romania si-a deschis pana in prezent un numar de 5 sucursale: 2 in Bucuresti (Berzei si Carol), 2 in Iasi si una in Constanta, urmand ca in perioada urmatoare sa isi extinda in continuare reteaua de succursale - in prezent se vrea deschiderea unei succursale in Pitesti. .

6.EGNATIA BANK
- Prezenta acestei banci in Romania este relativ mica, in acest an implinindu-se 5 ani de la aparitia Egnatia Bank (Romania) SA in peisajul bancar din Romānia - ca urmare a cumpararii operatiunilor fostei BNP-Dresdner Bank (Romānia) SA.

- Strategia de dezvoltare a bancii prevede pentru urmatorul an obtinerea unei cote de piata de cel putin 1% din punctul de vedere al activelor detinute. Banca detine in prezent o cota de piata de aproximativ 0,3% din puncul de vedere al activelor

- Egnatia Bank (Romania) SA, este o filiala locala a grupului financiar elen Egnatia Bank SA, planificindu-si pentru acest an atingerea unui nivel total al activelor de 100 milioane euro, iar in viitor sa ajunga la un nivel al activelor de 240 milioane euro .

- Transformarea profilului bancii dintr-o banca comerciala intr-o banca universala cu o retea de sucursale ce urmeaza sa fie dezvoltata gradual ajungānd la sfarsitul anului 2006 la un total de minimum 9 sucursale .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.