Evolutia vietii social-politice in Romania 1918-1940

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fiecare provincie unita cu patria-mama, in anul 1918, a avut, in acest context, elemente specifice ale structurii sociale. in Basarabia, taranimea era numeroasa, iar intelectualitatea redusa, dar activa din punct de vedere politic. in Bucovina, marea majoritate a intreprinzatorilor capitalisti era de origine straina -germana sau evreiasca. Taranimea se ocupa in special cu cresterea vitelor. In Tra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia vietii social-politice in Romania 1918-1940

Fiecare provincie unita cu patria-mama, in anul 1918, a avut, in acest context, elemente specifice ale structurii sociale. in Basarabia, taranimea era numeroasa, iar intelectualitatea redusa, dar activa din punct de vedere politic. in Bucovina, marea majoritate a intreprinzatorilor capitalisti era de origine straina -germana sau evreiasca. Taranimea se ocupa in special cu cresterea vitelor. In Transilvania, dominau burghezia mica, industriala si comerciala, dar si taranimea si lucratorii industriali. Acestea au contribuit la cresterea, in ansamblul structurii sociale, a rolului si importantei burgheziei si muncitorilor, categorii sociale intre care s-a stabilit relatia sociala fundamentala in perioada interbelica.

Burghezia a jucat un rol important in plan economic si politic. Pozitiile sale s-au consolidat in urma fauririi cadrului industrial al Romaniei Mari. Consolidandu-si pozitiile social-economice, intreprinzatorii capitalisti au trasat linia de dezvoltare a societatii romanesti dupa Marea Unire. Desi s-a conturat un grup al burgheziei mari, industriale si bancare, reprezentat, intre altii, de Nicolae Malaxa, Max Auschnitt, Ion Gigurtu, O. Kaufmann, in tara noastra a dominat burghezia mica si mijlocie.

Dupa 1934, evolutia intreprinzatorilor capitalisti a fost legata si de cresterea comenzilor statului, tot mai interesat de apararea tarii in fata pericolului exfern. in acelasi timp, s-a conturat, in jurul regelui Caro/ al //-/ea, camarila regala dornica de a prelua controlul asupra intregului aparat de stat.Marii proprietari funciari si-au pierdut importanta social-politica, cu precadere dupa reforma agrara din 1921. Procesul de dezintegrare politica a sporit, ei nemaiputand angrena un partid politic. Marea lor majoritate a parasit agricultura sau a adoptat tehnica moderna de lucru. Altii au investit sume mari in industrie si sistemul bancar.

Taranimea a reprezentat principala forta de munca, fiind, la inceputul perioadei interbelice, subiectul celei mai largi reforme agrare din Europa rasariteana. in acelasi timp, dupa 1929, ea a cunoscut un proces de stratificare, in cadrul caruia s-a conturat o patura importanta a micilor proprietari agricoli si o alta a lucratorilor agricoli; ea s-a manifestat, in plan politic, ca o categorie sociala care a alimentat toate gruparile si partidele politice.

Pe de alta parte, evolutia impetuoasa la nivel economic s-a tradus si prin cresterea numerica a muncitorilor industriali, concentrati in jurul platformelor industriale din centrele urbane. in 1938, functionau in Romania zeci de intreprinderi cu peste 1 000 de lucratori. De asemenea, este de retinut si gradul de pregatire profesionala al acestora si antrenarea lor in numeroase ramuri de varf, purtatoare ale progresului tehnic.

Intelectualitatea s-a plasat, intr-o proportie covarsitoare, pe pozitii progresiste. Ea a primit un spor considerabil prin antrenarea in viata soAZcial-politica a reprezentantilor intelectualitatii din Transilvania. Cresterea sa numerica si calitativa a avut un suport deosebit in contributia decisiva a invatamantului superior si secundar. Astfel, Universitatea din Bucuresti s-a situat, in privinta numarului de studenti si a gradului lor de pregatire, printre primele trei din lume.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.