Evolutia vietii economico-sociale intre secolele XIV-XVI

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.99

nivel: Facultate

Pe scara larga se practica in tinuturile romanesti viticultura. Sub presiunea nevoilor sporite de consum de la sfarsitul secolului al XVI-lea se constata o preocupare de largire a suprafetelor cultivate cu vita de vie, atat din partea taranilor cat si a marilor stapani de pamant. Este de remarcat faptul ca viile marilor stapani de pamant erau lucrate cu munca salariata, viticultura fiind una din p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia vietii economico-sociale intre secolele XIV-XVI

Pe scara larga se practica in tinuturile romanesti viticultura. Sub presiunea nevoilor sporite de consum de la sfarsitul secolului al XVI-lea se constata o preocupare de largire a suprafetelor cultivate cu vita de vie, atat din partea taranilor cat si a marilor stapani de pamant. Este de remarcat faptul ca viile marilor stapani de pamant erau lucrate cu munca salariata, viticultura fiind una din primele ramuri economice in care s-a folosit munca salariata.

Cresterea animalelor constituia o mare bogatie pentru Principatele Romane. Din vanzarea oilor si porcilor pe piata interna taranii isi procurau banii necesari pentru plata birurilor si isi cumparau unelte si obiecte pe care nu le puteau face singuri in gospodaria proprie. Boierimea realiza din vanzarea vitelor mari peste hotare, ca si a produselor lor, venituri care ii inlesneau conditii de viata similare nobilimii din alte tari europene.

O insemnata dezvoltare cunostea si pomicultura. Izvoare istorice atesta existenta unor suprafete intinse de livezi, atat pe marile domenii, cat si pe loturile taranesti. Se cultivau in special pruni, meri, ciresi, peri, visini, gutui.Legumicultura se practica fie pentru consumul propriu al taranilor, fie pentru vanzarea produselor pe piata interna. Se cultivau : telina, patrunjelul, mararul, morcovul, ridichea, sfecla, varza, ceapa, usturoiul etc.

Mestesugurile au continuat sa se dezvolte mai ales in Transilvania. In secolul al XVI-lea in cele mai multe din orasele Transilvaniei, mestesugarii, spre deosebire de cei din Tara Romaneasca si Moldova, erau organizati in bresle. Productia mestesugareasca din Transilvania domina piata Tarii Romanesti si a Moldovei. Din unele orase ca Sibiu, Brasov, Cluj, se aduceau la sud si est de Carpati arme, hamuri de cai, cuie, unelte agricole, obiecte de uz casnic, cutite, covoare, cizme, sapun, etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.