Evolutia unui personaj intr-un roman psihologic din perioada interbelica

7x puncte

categorie: Romana

nota: 9.52

nivel: Liceu

Autorul îl convinge pe Fred să scrie despre acea experiență care îl frământă. După ce primește caietele, Autorul își dă seama de legătura acestuia cu doamna T., și reușește să-l descopere pe Fred într-o altă postură. Viața personajului Fred Vasilescu este schimbată la 28 ani de apariția d-nei T în viața lui. Înainte să o cunoască, acesta avea o viață mai liniștită, nu-și făcea prea multe probleme [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia unui personaj intr-un roman psihologic din perioada interbelica

Autorul îl convinge pe Fred să scrie despre acea experiență care îl frământă. După ce primește caietele, Autorul își dă seama de legătura acestuia cu doamna T., și reușește să-l descopere pe Fred într-o altă postură. Viața personajului Fred Vasilescu este schimbată la 28 ani de apariția d-nei T în viața lui. Înainte să o cunoască, acesta avea o viață mai liniștită, nu-și făcea prea multe probleme pentru ceea ce se întâmpla în jurul lui și nu acorda foarte mare atenție detaliilor.

Relația de iubire pe care o are cu d-na T. îl face să-și schimbe perspectiva asupra vieții. Își dă seama că era obișnuit „să pună etichete”, să nu cunoască oamenii în profunzime. Încă de când o cunoaște, deși îl frapează, Fred o tratează pe doamna T. (Maria Mănescu) ca pe o femeie oarecare. Când descoperă cât de mult s-a înșelat și începe să o cunoască cu adevărat, își dă seama cât de mult a greșit la început.

Fred pune capăt acestei relații, deși nu se ferește să facă un secret din iubirea pe care i-o poartă doamnei T. În încercarea de a explica acest refuz al lui Fred, criticii literari au formulat mai multe ipoteze . De exemplu, G. Călinescu afirmă că Fred fuge de doamna T. „pentru a nu descoperi în ea o ființă reală, comună, asemeni oricărei Emilii”.

Deoarece ea l-a învățat să acorde atenție detaliilor, să se concentreze asupra celorlalți, lui Fred i se face frică să nu descopere prin acest proces de conștientizare și cunoaștere că s-a înșelat în a o considera pe doamna T. o persoană superioară. Pentru că o iubește, preferă să se îndepărteze de ea și să păstreze această imagine a ei: femeia inteligentă, complexă, stilată, frapantă. Ovidiu S. Crohmălniceanu este de părere că Fred trăiește un complex de inferioritate pentru că descoperă că „are de-a face cu o persoană superioară, dar abia după ce a tratat-o ca pe o oarecare.”

Într-un pasaj de introspecție, Fred afirmă că după ce a cunoscut-o pe ea, nimic nu mai e clar și așezat ca înainte. Nici măcar timpul nu mai e la fel. Schimbarea produsă la nivelul mentalității lui îl face să conștientizeze până și cele mai mici detalii: la o expoziție de artă o analizează pe Maria Mănescu într-atât încât îi observă până și trăsăturile mâinilor.

După ce află de moartea amicului său, Ladima, Fred își pune problema relației dintre Ladima și Emilia, o actriță ratată, o persoană superficială. Pentru că își pune probleme, personajul conștientizează. Fred se concentrează foarte mult asupra înțelegerii acestei relații, afirmând că „Patru generații dintr-ai mei n-au gândit cât mă frământ eu de o lună.” Fred Vasilescu nu înțelege cum o persoană atât de inteligentă, cu principii solide, o persoană în care a simțit că poate avea încredere încă de la început, a putut să se înjosească atât de mult încât să facă o obsesie pentru Emilia, să-i adreseze nenumărate scrisori de dragoste, să fie în stare să-i facă orice serviciu, chiar cu prețul propriei umiliri; cum a putut să o admire atât de mult când îi era clară diferența dintre ei, cum a putut să treacă peste toate situațiile penibile în care a surprins-o. De asemenea, este frământat de motivul care l-a împins pe Ladima la sinucidere și ajunge să facă cercetări printre prietenii lui Ladima ca să-și lămurească neclaritățile.

După ce îi dă caietele Autorului, Fred Vasilescu moare într-un accident de avion. Moartea lui rămâne sub semnul întrebării - accident sau sinucidere. Fred îi lasă toată averea sa Mariei Mănescu. Romanul se încheie cu afirmația Autorului din Epilog II că viața lui Fred Vasilescu rămâne o taină, iar ultimele cuvinte fiind: „așa cum singur a spus-o parcă, un afluent urmează legea fluviului”.

Personajul Fred Vasilescu din romanul psihologic „Patul lui Procust”, de Camil Petrescu evoluează de la tânărul superficial, care nu acorda importanță detaliilor, la bărbatul matur, care se concentrează atât asupra problemelor sale personale, cât și ale prietenului său, Ladima. Un rol determinant în evoluția sa îl are doamna T., care prin iubire a reușit să-l facă să privească viața „printr-o lupă”. Această evoluție este posibilă mai ales prin procesul de conștientizare: „să apară în conștiința lor probleme care îi torturează și îi îndepărtează de felul cum concep viața semenii lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.