Evolutia statelor medievale in spatiul romanesc

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Hanatul Hoardei de Aur, constituit de acestia din urma in nordul Marii Negre si-a exercitat dominatia indeosebi asupra zonei extracarpatice, constituind, totodata, o bariera in calea expansiunii in regiune a altor state vecine precum Ungaria, principatul Kievului sau Imperiul Bizantin.

Evolutia cristalizarii statale in cadrul obstilor satesti si a uniunilor de obsti existente in sp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia statelor medievale in spatiul romanesc

Hanatul Hoardei de Aur, constituit de acestia din urma in nordul Marii Negre si-a exercitat dominatia indeosebi asupra zonei extracarpatice, constituind, totodata, o bariera in calea expansiunii in regiune a altor state vecine precum Ungaria, principatul Kievului sau Imperiul Bizantin.

Evolutia cristalizarii statale in cadrul obstilor satesti si a uniunilor de obsti existente in spatiul romanesc in aceeasi perioada a fost evidentiata de rezultatele cercetarilor arheologice, care au scos la lumina atat urme ale numeroaselor asezari rurale cat si pe cele ale cetatilor fortificate, centre cneziale sau voievodale (Biharea, Cuhea, Dabaca, Dinogetia, Slon, Pacuiul lui Soare s.a).

De asemenea, s-a putut evidentia aparitia in cadrul obstilor a unei categorii privilegiate (boierimea sau nobilimea), detinatoare de pamanturi intinse, din randul careia se vor desprinde viitorii cnezi sau voievozi.Sursele istorice medievale au permis cunoasterea numelor unora dintre conducatorii locali. Astfel, in Transilvania si Banat, cronicarul anonim al regelui Ungariei, Bela (Anonymus), ii aminteste pe Glad, Gelu si Menumorut, voievozi aflati in conflict cu maghiarii la sfarsitul secolului al IX-lea.

Pentru inceputul secolului al XI-lea, Legenda Sfantului Gerard atesta cucerirea maghiara a voievodatelor conduse de Gyla (localizat in centrul Transilvaniei) si respectiv Ahtum (in Banat). La sud de Carpati, Diploma cavalerilor ioaniti, din 1247, consemneaza voievodatele conduse de Litovoi (in dreapta Oltului), Seneslau (in stanga Oltului), cnezatele lui Ioan si Farcas si existenta Banatului de Severin.

Constructia statala in spatiul romanesc.
Pe baza structurilor statale constituite pana in secolul al XIII-lea, s-au format voievodatele Transilvania, Tara Romaneasca, Moldova si Dobrogea.In urma cuceririi maghiare, Transilvania a fost organizata ca voievodat autonom in cadrul Regatului Ungariei. In cazul Tarii Romanesti si al Moldovei, constructia statala a beneficiat de aportul populatiei romanesti din Transilvania, retinut de traditia istorica prin termenul (cronicaresc) descalecat.Spatiul cuprins intre Carpati si Dunare evolueaza catre organizarea statala in secolele al XIII-lea (cand formatiunile politice atestate de Diploma Cavalerilor Ioaniti se confrunta cu suzeranitatea maghiara) si al XIV-lea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.