Evolutia social-economica - realizari si probleme

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Procesele dezintegrationiste au afectat nu numai legaturile dintre agentii economici, dar si sistemul bancar, monetar si cel financiar. A crescut volumul operatiilor barter si al neplatilor, fapt ce a subminat stabilitatea financiara atit a agentilor economici, cit si a statului. Insuficienta resurselor bugetare in conditiile mentinerii unui nivel comparativ inalt al sarcinilor bugetare a provoca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia social-economica - realizari si probleme

Procesele dezintegrationiste au afectat nu numai legaturile dintre agentii economici, dar si sistemul bancar, monetar si cel financiar. A crescut volumul operatiilor barter si al neplatilor, fapt ce a subminat stabilitatea financiara atit a agentilor economici, cit si a statului. Insuficienta resurselor bugetare in conditiile mentinerii unui nivel comparativ inalt al sarcinilor bugetare a provocat un deficit bugetar, care a condus la sporirea inflatiei.

Perioada de adaptare la efectele dezmembrarii Uniunii Sovietice si dezintegrarii teritoriale interne a coincis, practic, cu etapa initiala de reformare fundamentala a sistemului economic. Trecerea de la economia centralizata si planificata la cea de piata s-a efectuat destul de activ in toate directiile principale, inclusiv in liberalizarea preturilor, activitatea economica externa, formarea pietei interne, privatizarea in masa, punerea in circulatie a valutei nationale in anul 1993, crearea unui nou sistem bancar. Au fost schimbate conditiile si regulile activitatii economice.

Insa, in acelasi timp, nu au fost prognozate destul de exact rezultatele reformelor efectuate, impactul lor asupra dezvoltarii sociale, nu s-a tinut cont de gradul de pregatire a agentilor economici si a populatiei pentru a activa in conditii instabile. Masurile intreprinse si modalitatile de reformare nu intotdeauna au fost corectate la timp, guvernele erau inlocuite frecvent. De aceea bilanturile practice ale reformarii in mare masura nu au corespuns asteptarilor societatii si puterii.

Cea mai importanta si radicala a fost reforma relatiilor de proprietate. Privatizarea in masa a patrimoniului statului contra bonuri patrimoniale nationale nu a justificat aspiratiile privind aparitia unei clase de proprietari interesati in dezvoltarea productiei pe baza sporirii competitivitatii, renovarii si modernizarii mijloacelor fixe, maririi volumului de investitii. Drepturile noilor proprietari erau deseori lezate, acestia nefiind protejati suficient la nivel legislativ si institutional. Reforma agrara si privatizarea pamintului se efectuau in lipsa unui sistem de sustinere din partea statului a producatorilor agricoli, in lipsa unei infrastructuri adecvate pentru prestarea de servicii informationale, tehnologice, comerciale, financiare si de consulting taranilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.