Evolutia sistemului bancar in Romania

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

|n Romania reforma sistemului bancar a inceput la sfarsitul anului 1990, cand a fost proiectat un sistem bancar pe doua nivele. Banca Nationala a Romaniei (BNR) este banca centrala a Romaniei. BNR este o Banca Centrala independenta s1t, avand ca obiectiv principal mentinerea stabilitatii pentru a asigura astfel stablitatea preturilor. Totodata, BNR are functiile de formulare si aplicare a politici[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia sistemului bancar in Romania

|n Romania reforma sistemului bancar a inceput la sfarsitul anului 1990, cand a fost proiectat un sistem bancar pe doua nivele. Banca Nationala a Romaniei (BNR) este banca centrala a Romaniei. BNR este o Banca Centrala independenta s1t, avand ca obiectiv principal mentinerea stabilitatii pentru a asigura astfel stablitatea preturilor. Totodata, BNR are functiile de formulare si aplicare a politicii monetare, precum si a politicilor: valutara, a creditului si de plati. De asemenea, BNR are atributiile de autorizare si supraveghere in sistemul bancar.

|n anul 1998, in Romania erau inregistrate 47 de banci comerciale dintre care 36 persoane juridice romane si 11 sucursale ale unor banci straine. Dintre bancile romanesti, sapte erau proprietate de stat, cinci erau banci private cu capital romanesc, opt erau banci private cu capital strain strain iar 16 erau cu capital privat strain si/sau autohton. O pozitie aparte era detinuta de Casa de Economii si Consemnatiuni, aceasta fiind organizata ca societate pe actiuni cu capital de stat, activitatea ei fiind reglementata printr-o lege speciala s2t.

Desi CEC este abilitata sa presteze intreaga gama de activitati bancare, ea are un grad sporit de autonomie fata de capacitatea de supraveghere si control a BNR.
De asemenea, incepand cu anul 1996, si alte institutii pot sa presteze servicii bancare. Este vorba de asa-numitele Cooperative de Credit s3t. Activitatile lor nu sunt inca supravegheate de BNR, insa, in conformitate cu o lege adoptata in anul 1998 s4t, legislatia existenta se va modifica astfel incat sa permita BNR sa supravegheze atat activitatile acestor institutii, cat si pe cea a CEC.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.