Evolutia si complicatiile pseudochistului de pancreas

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.83

nivel: Facultate

Material si metoda
S-au luat in studiu un numar de 117 pacienti diagnosticati cu pseudochist pancreatic in perioada 2002-2006. Diagnosticul s-a bazat pe date anamnestice, clinico-biologice si imagistice (ecografie abdominala, CT). 63% au fost pseudochiste necomplicate, iar restul de 37% au prezentat complicatii evolutive. Din antecedentele pacientilor, factorul etiologic cel mai frecvent a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia si complicatiile pseudochistului de pancreas

Material si metoda
S-au luat in studiu un numar de 117 pacienti diagnosticati cu pseudochist pancreatic in perioada 2002-2006. Diagnosticul s-a bazat pe date anamnestice, clinico-biologice si imagistice (ecografie abdominala, CT). 63% au fost pseudochiste necomplicate, iar restul de 37% au prezentat complicatii evolutive. Din antecedentele pacientilor, factorul etiologic cel mai frecvent a fost pancreatita acuta.
Rezultate
Chirurgia miniinvaziva a fost aplicata in 18% cazuri (punctie aspirativa ghidata CT), iar tratamentul chirurgical invaziv in 82% cazuri (moment operator dictat de gradul de maturare al peretelui pseudochistic sau de complicatiile evolutive). Factorii corelati cu evolutie nefavorabila si risc crescut al complicatiilor au fost: cresterea in dimensiune a pseudochistului, litiaza colecistocoledociana, hiperamilazemie prelungita. Complicatiile (37%) cele mai frecvente au fost: peritonita chimico-enzimatica prin ruptura pseudochistului(61%), sindroame de compresiune (27%) si infectia pseudochistului in cadrul unor pancreatite acute reactivate (12%).

Concluzii
Formarea pseudochistului pancreatic cuprinde mai multe etape: difuzarea enzimatica peripancreatica, necroza pancreatica, lichefierea, incapsularea, maturarea. Urmarirea clinico-biologica si imagistica ofera informatii pretioase despre stadiul evolutiv al pseudochistului pancreatic, si poate semnala iminenta/prezenta complicatiilor evolutive ce reclama tratament chirurgical de urgenta.
Cuvinte cheie: pseudochist, stadiu de maturare, complicatii evolutive.

INTRODUCERE
Pseudochistul de pancreas este o complicatie evolutiva a unei pancreatite acute sau in cadrul unei pancreatite cronice acutizate, mai rar consecinta a unui traumatism abdominal. Apare intr-un interval de aproximativ 6 saptamani de la debutul necrozei pancreatice.d'Egidio si Shein au elaborat urmatoarea clasificare a pseudochistului de pancreas:
Tipul I - acut postnecrotic - apare dupa un episod de pancreatita acuta si comunica rar cu canalul Wirsung (care morfologic este normal). Localizarea sa este de obicei extrapancreatica; peretele poate fi maturat sau nu.

Tipul II - post necrotic - apare dupa o pancreatita cronica recurenta si comunica frecvent cu canalul Wirsung (care prezinta leziuni insa nu este stenozant). Localizarea este e xtrapancreatica.Tipul III - de retentie - apare la pacientii cu pancreatita cronica si comunica in mod constant cu canalul Wirsung (care este stenozat, cu stricturi). Localizarea este intrapancreatica, iar peretele este maturat.

Cavitatiile postnecrotice endopancreatice se constituie in cursul unei pancreatite acute sau dupa mai multe atacuri. Ele vor avea un continut lichidian format de suc pancreatic scurs prin efractia sistemului canalar Wirsung, tesut glandular necrozat in curs de delimitare sau deja sechestrat, produsi de necroza grasoasa, sange, limfa. Acumularea de lichid pancreatic si produsi de auodigestie contribuie la cresterea in volum a acestor spatii. Formarea, intretinerea si evolutia colectiei lichidiene depinde de capacitatea functionala a segmentului din amontele leziunii si a aparatului sfincterian Oddian, cat si de capacitatea de drenaj a sistemului canalar in avalul leziunii si de marimea solutiei de continuitate canalara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.