Evolutia ratei de dobanda pe piata monetara din Romania

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ratele dobanzilor acestei piete au dovedit o sensibilitate foarte ridicata nu doar la impulsurile politicii monetare si la situatia sistemului bancar, dar si la inconsistenta si nesustenabilitatea politicii economice de ansamblu.
Desi in intervalul februarie-iulie s-au inscris pe un trend descendent, ca raspuns la tendinta de calmare a inflatiei, dar si la semnalele politicii monetare, rate[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia ratei de dobanda pe piata monetara din Romania

Ratele dobanzilor acestei piete au dovedit o sensibilitate foarte ridicata nu doar la impulsurile politicii monetare si la situatia sistemului bancar, dar si la inconsistenta si nesustenabilitatea politicii economice de ansamblu.
Desi in intervalul februarie-iulie s-au inscris pe un trend descendent, ca raspuns la tendinta de calmare a inflatiei, dar si la semnalele politicii monetare, ratele dobanzilor la depozitele interbancare s-au plasat pe paliere real pozitive inalte (cu exceptia lunii februarie, cand, pe fondul unei rate inalte a inflatiei, nivelul lor a devenit real negativ).

In mod paradoxal, reducerea taxei scontului si a ratei lombard, care viza sa consolideze anticipatiile dezinflationiste, a fost urmata de inversarea sensului de evolutie a ratelor dobanzilor pietei interbancare, ca efect al revigorarii anticipatiilor inflationiste incepand cu luna august. Ratele dobanzilor interbancare au cunoscut spre sfarsitul anului
o crestere exploziva, prima de risc incorporata ducand nivelul lor mediu real pozitiv la peste 80 la suta.

Evolutiile parametrilor pietei interbancare au interactionat intr-o masura variabila cu cele ale pietei primare a titlurilor de stat. Existentei, in primele trei trimestre, a unui cvasipermanent exces al cererii de titluri de stat pe acest segment al pietei monetare i s-a asociat adjudecarea emisiunilor de titluri de stat la rate medii ale dobanzilor, in general inferioare ratelor medii ale dobanzilor la depozitele nou constituite pe piata interbancara; exceptie au facut doar lunile mai si iulie.

Acest comportament al dobanzilor a continuat pana la sfarsitul anului, chiar daca in ultima perioada pe piata s-a manifestat un deficit al cererii de titluri de stat. Pentru a eluda aceasta dificultate, Ministerul Finantelor, abandonand licitatiile, a recurs, in decembrie, la procedeul subscriptiei publice, ceea ce a condus, temporar, la rate ale dobanzilor inferioare celor prevalente pe piata in acel moment; astfel, ecartul dintre rata medie a dobanzii la tranzactiile pietei interbancare si rata medie a dobanzii la titlurile de stat a crescut in decembrie la peste 56 puncte procentuale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.