Evolutia productiei de otel 2001-2006

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.07

nivel: Liceu

Industria siderurgică este una din cele mai importante industrii din punct de vedere economic.Bazându-se pe resursele naturale,ea face ca rezervele acestor resurse să se afle într-o continuă scădere.De asemenea,există diferențieri la nivelul continentelor și al țărilor,diferențieri ce cuprind atât resursele dintr-un anumit loc cât si valorificarea lor.
......................................[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia productiei de otel 2001-2006

Industria siderurgică este una din cele mai importante industrii din punct de vedere economic.Bazându-se pe resursele naturale,ea face ca rezervele acestor resurse să se afle într-o continuă scădere.De asemenea,există diferențieri la nivelul continentelor și al țărilor,diferențieri ce cuprind atât resursele dintr-un anumit loc cât si valorificarea lor.
................................................

ALTE RESURSE ALE INDUSTRIEI SIDERURGICE

Manganul intră în compoziția a peste 100 minerale,din care doar câteva au importanță economică: bioxidul de mangan,psilomelanul, braunitul,rodomitul.Manganul e folosit ca metal de aliaj în industria oțelului. Există mai multe tipuri genetice de zăcăminte de mangan dar cele mai mari și mai bogate în minereu,cu o mare pondere în producția mondială,sunt cele sedimentare și se găsesc în fosta URSS,Africa de Sud,Brazilia,Gabon, Argentina,Ghana,India,Maroc,Australia și China.La producție se remarcă Federația Rusă,China,Brazilia,Gabon,India,Africa de Sud și Australia.

Cromul se folosește în siderurgie pt producerea oțelurilor speciale. Utilizarea sa este mai largă,fiind solicitat în industria chimică ot producția vopselelor și a tananților și în industria materialelor de construcții pt producerea ceramicii refractare.Tipul principal de minereu de crom îl constituie cromitele,ale căror rezerve sunt estimate la 2 mld.tone,fiind concentrate pe teritoriul Africii de Sud,Rhodeziei,Federației Ruse,Finlandei și Indiei.Cele mai importante producătoare sunt Africa de Sud,fosta URSS, Turcia,Albania,Rhodezia și India.

Nichelul ,datorită rezistenței față de acizi,nu oxidează și transmite această calitate oțelurilor speciale.De aceea,o bună parte din consumul de nichel revine producției de oțeluri inoxidabile.Rezervele (65 mil.tone) se concentrează în Cuba (25 %),Noua Caledonie (22 %),Federația Rusă (14 %), Canada (14 %),Rep.Dominicană,Guatemala,Porto Rico și Australia. Principalele producătoare sunt Canada,Noua Caledoni,SUA și Federația Rusă.

Vanadiul este un metal ce dă elasticitate și rezistență oțelurilor.Rezerve marise găsesc în Rusia (Ural) și în Peninsula Kola,SUA (Colorado,Utah,Idaho,Arizona),Peru,Africa de Sud,Namibia,Rhodezia, Mexic,Spania.

Titanul este de asemenea utilizat în siderurgie,dând rezistență metalelor.Cele mai mari zăcăminte sunt în SUA și în Canada(sud-estul Peninsulei Labrador),India și Norvegia.

În siderurgie se mai folosesc ca metale pt aliaje tungstenul (wolfram) și molibdenul ce se găsesc în cantități mari în SUA,Canada,Rusia,China și Chile,principalele state producătoare se molibden.

OȚELUL și FONTA

Oțelul este un aliaj de fier,carbon și alte elemente,obținut în stare lichidă.Majoritatea oțelurilor nu conțin fosfor,sulf și siliciu și au între 0,1 și 0,5 carbon.Oțelurile se pot împărți în 3 categorii:

-oțeluri moi (carbon mai puțin de 0,2 %)- se folosesc în locul fierului forjat
-oțeluri mijlocii (0,2-0,6 % carbon)- se folosesc pt fabricarea șinelor și a elementelor strucrturale
-oțeluri cu conținut mare de carbon (0,75-1 %)- se folosesc la fabricarea briciurilor,instrumentelor chirurgicale,burghiurilor și a altor scule.

Proprietățile oțelului

Când oțelul bogat în carbon este încălzit la roșu și răcit încet,el e relativ moale.Dacă e răcit brusc,prin scufundare în apă,ulei sau mercur, devine mai dur decât sticla și casant.Acest oțel tare poate suferi fenomenul de revenire printr-o reîncălzire,obținându-se un produs cu combinația dorita de rezistență și duritate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.