Evolutia procesului inflationist

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.92

nivel: Facultate

O caracteristica fundamentala a procesului de reforma in Romania este intaietatea acordata asigurarii stabilitatii politice a tarii, in contextul riscurilor induse de un cadrul international nefavorabil si instabil.

In plan politic, Romania a urmarit cu maxima prioritate mentinerea stabilitatii interne - obiectiv principal, justificat temeinic, mai cu seama daca avem in vedere tulb[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia procesului inflationist

O caracteristica fundamentala a procesului de reforma in Romania este intaietatea acordata asigurarii stabilitatii politice a tarii, in contextul riscurilor induse de un cadrul international nefavorabil si instabil.

In plan politic, Romania a urmarit cu maxima prioritate mentinerea stabilitatii interne - obiectiv principal, justificat temeinic, mai cu seama daca avem in vedere tulburarile, mergand pana la razboaie civile, din proximitatea sa geografica. De aceea, adoptarea noii Consitutii, care a consacrat democratia, pluralismul politic si economia de piata, a fost considerat obiectivul prioritar; acesta a fost atins in decembrie 1991.

In plan economic, a fost aleasa o "strategie de reforma graduala", subordonata obiectivului stabilitatii politice a tarii. Parlamentul si Guvernul rezultate dupa alegerile din mai 1990, au considerat ca transformarea graduala a economiei reduce costurile sociale ale tranzitiei, cel putin pe termen scurt, ceea ce va permite mentinerea stabilitatii interne. Reforma graduala a fost preferata si din alte motive:

1.O particularitate a Romaniei a fost aceea ca, in cursul intregului deceniu trecut, a facut un efort deosebit pentru achitarea integrala a datoriei externe. Acest efort a fost el insusi, un fel de terapie de soc, cu un cost enorm in planul standardului de viata al populatiei. La capatul acestui efort epuizant si absurd, era dificil sa convingi populatia sa accepte alte sacrificii.

2. Economia romaneasca se caracteriza printr-o rigiditate extrema. Structura capacitatilor de productie era grav dezechilibrata, iar mecanismul economiei era hiper-centralizat. In anii '80, celelalte tari din Europa Centrala incepusera deschiderea spre instrumente de reglare a productiei specifice pietei - mai prudent in fosta Cehoslovacie, mai viguros in Ungaria. Romania a parcurs, in schimb, drumul invers - de la deschiderea incercata in anii '60 si '70, spre dogmatismul stalinist. Ca urmare, la inceputul anilor '90 nu existau nici mecanismele, nici institutiile si nici experineta necesare pentru abandonarea imediata a vechilor structuri de productie.

3. Conjunctura economica mondiala a fost profund nefavorabila. Dupa prabusirea CAER - care conta pentru nu mai putin de 45% din comertul exterior al Romaniei - a urmat razboiul din Orientul Mijlociu. Irakul era un important partener extern iar datoria acestei tari fata de Romania se cifra la aproape 2 miliarde de dolari. Criza iugoslava a adus alte pierderi pentru productia nationala si pentru comertul exterior. Pe scurt, Romania a pierdut, in mai putin de doi ani, 60% din pietele sale externe.

Nu se poate spune ca strategia aleasa a fost ideala, reforma graduala avand si costuri suplimentare. In fond, tranzitia graduala prelungeste perioada de declin economic - cu un inevitabil impact social. In plus, Romania a avut de suportat consecintele neincrederii pe care evolutia prudenta pe calea reformelor a atras-o atat in mediul politic occidental, cat si in lumea oamenilor de afaceri.

Aceasta stare de fapt nu a usurat deloc decizia factorului politic intern in momentele cele mai dificile. Cateodata initiativele de politica economica au generat un adevarat cerc vicios: au fost adoptate masuri care nu urmareau decat "gestionarea crizei" - evitarea unui colaps generalizat in economie -, cu pretul transmiterii unor semnale confuze in afara, care, la randul lor, au intarziat suplimentar suportul financiar necesar pentru depasirea crizei.

Privind retrospectiv, se poate aprecia ca stabilitatea politica a tarii - obiectiv a carui prioritate este indiscutabila - a fost atinsa, cu pretul intarzierii cu circa 2 ani a reformelor in economie, ceea ce a marit costul acestora si a condus la o capacitate mai scazuta de atragere a resurselor din exterior.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.