Evolutia principalilor indicatori economici

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.53

nivel: Facultate

In acest sens se caracterizeaza ratele de structura a activului si pasivului atat pe total, cat si pe fiecare componenta, pentru a evidentia cauzele care au contribuit la modificarea structurii patrimoniale.
Ratele de structura ale activului pot fi sintetice (rata activelor imobilizate, rata activelor circulante) si analitice (rata imobilizarilor corporale, rata imobilizarilor financiare, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia principalilor indicatori economici

In acest sens se caracterizeaza ratele de structura a activului si pasivului atat pe total, cat si pe fiecare componenta, pentru a evidentia cauzele care au contribuit la modificarea structurii patrimoniale.
Ratele de structura ale activului pot fi sintetice (rata activelor imobilizate, rata activelor circulante) si analitice (rata imobilizarilor corporale, rata imobilizarilor financiare, rata stocurilor, rata creantelor, rata disponibilitatilor banesti, etc).

Aceste rate reflecta aspecte privind natura economica a patrimoniului si mai putin aspecte financiare, apreciindu-se in stransa legatura cu natura activitatiilor desfasurate de agentii economici.Se prezinta in continuare principalele rate de structura ale activului patrimonial si semnificatia lor : rata activelor imobilizate reflecta ponderea elementelor patrimoniale aflate permanent in patrimoniu si masoara gradul de investire a capitalului.

Aceasta se calculeaza ca raport procentual intre activele imobilizate si total activ;rata activelor circulante se calculeaza ca raport procentual intre activele circulante si total activ .Se observa ca ratele analizate au o pondere aproximativ egala in activ. In activul bilantier, rata activelor imobilizate este de 47.1% in anul 2003 ajungand in anul 2006 la 45.86 .

In interiorul intervalului analizat rata imobilizarilor inregistreaza unele fluctuatii, astfel incat se inregistreaza o crestere semnificativa de la 47.1 la 55.34 in 2004, cresterea ratei semnificand o consolidare a infrastructurii firmei, si pe aceasta baza o crestere a credibilitatii firmei in fata creditorilor. Se remarca o scadere a ratei , mai ales in anii 2004, 2006 respectiv 45.55% si 45.80%, aceasta scadere este datorata manifestarii interesului firmei pentru a-si recupera investitiile efectuate in anii precedenti.

Rata activelor circulante inregistreaza o scadere de la 52.30% la 44.26% in anul 2004. In urmatorii ani rata activelor circulante inregistreaza cresteri, ajungand la 53.65% in 2005.Ratele de structura ale activelor imobilizate masoara gradul de investire al capitalului si reprezinta ponderea elementelor patrimoniale ce servesc unitatea in mod permanent. Se pot calcula rate pe diferite tipuri de imobilizari, semnificativ din acest punct de vedere sunt :
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.