Evolutia muzicii in Basarabia

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.20

nivel: Gimnaziu

In perioada interbelica, in Basarabia a activat o pleiada de compozitori printre care trebuie mentionati in primul rand Stefan Neaga, Eugeniu Coca, Mihail Berezovschi, Aleksandr Iacovlev, Veaceslav Bulaciov, Vasilii Onofrei, Ivan Bazilevschi, Gheorghe Bors si Constantin Romanov. Pana in anul 1920 compozitorii autohtoni se limitau in domeniul muzicii pentru pian doar la realizarea unor simple prelu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia muzicii in Basarabia

In perioada interbelica, in Basarabia a activat o pleiada de compozitori printre care trebuie mentionati in primul rand Stefan Neaga, Eugeniu Coca, Mihail Berezovschi, Aleksandr Iacovlev, Veaceslav Bulaciov, Vasilii Onofrei, Ivan Bazilevschi, Gheorghe Bors si Constantin Romanov. Pana in anul 1920 compozitorii autohtoni se limitau in domeniul muzicii pentru pian doar la realizarea unor simple prelucrari de melodii populare si a unor miniaturi programatice. Primele miniaturi pentru pian au fost semnate in Basarabia de Constantin Romanov, Aleksandr Iacovlev, Stefan Neaga. Predilectia compozitorilor pentru acest gen se explica prin prestigiul pe care il avea in practica muzicala.

Un rol central in evolutia muzicii profesioniste din Moldova in perioada interbelica si in primii ani postbelici il are compozitorul, pianistul, dirijorul si profesorul Stefan Neaga. Pe parcursul intregii sale activitati, Stefan Neaga a abordat diverse genuri: muzica simfonica, de camera, corala, vocala etc. El a fost primul compozitor basarabean care a promovat genul oratoriului si al cantatei. Un loc aparte in creatia sa il ocupa miniatura pentru pian. Stefan Neaga a compus unsprezece miniaturi pentru pian, doua dintre care au fost redescoperite recent si se pastreaza la Biblioteca Academiei Romane:Ragtime (danse nouvelle pour piano) si Valse rose (pour piano)2.

Pana nu demult intreaga activitate a lui Stefan Neaga a fost interpretata inadecvat, in special perioadele bucuresteana si pariziana. Totusi anume in perioadele respective si-a perfectionat compozitorul maiestria, inclusiv cea de interpret. Activand in aceeasi perioada cu ilustrii compozitori Stravinski, Schonberg, Bartok, Enescu s.a., Stefan Neaga a fost unicul compozitor din Basarabia care a asimilat anumite curente, tendinte stilistice din muzica contemporana. Nu ne referim doar la romantismul tarziu si la impresionism, ci si la alte tendinte, postimpresioniste.

Putem conchide ca miniaturile pentru pian ale lui Stefan Neaga au avut o mare influenta asupra evolutiei muzicii pentru pian in Moldova, iar descoperirea miniaturilor scrise la Paris si Bucuresti ofera posibilitatea de a studia si de a interpreta adecvat creatia componistica, in special miniaturile pentru pian ale acestui celebru muzician. Mai putin semnificative au fost valsurile pentru pian, compuse de Constantin Zlatov in anii '20-'30.

O analiza mai detaliata a acestora permite formularea concluziei ca in cadrul lor a fost utilizat arsenalul mijloacelor expresive folosite anterior de celebrii compozitori Frederic Chopin, Ferencz Liszt, Johann Strauss, Piotr Ceaikovski s.a. Desi Constantin Zlatov a multiplicat anumite elemente ale structurii interioare si exterioare ale genului de vals, lucrarile lui nu trebuie neglijate, ele reprezentand primele modele de acest gen in Basarabia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.