Evolutia miscarii legionare in perioada postcomunista - introducere

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

In plus, definirea legionarismului ca si miscare fascista este discutabila, asa cum observa, printre altii si Daniel Barbu, care este de parere ca "prin absenta de netagaduit a statolatriei, prin atitudinea sa insurectionara fata de statul roman, legionarismul se desparte radical de miscarile fasciste, alaturi de care este in principiu clasificat" . In plus sunt si alte caracteristici ale legionar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia miscarii legionare in perioada postcomunista - introducere

In plus, definirea legionarismului ca si miscare fascista este discutabila, asa cum observa, printre altii si Daniel Barbu, care este de parere ca "prin absenta de netagaduit a statolatriei, prin atitudinea sa insurectionara fata de statul roman, legionarismul se desparte radical de miscarile fasciste, alaturi de care este in principiu clasificat" . In plus sunt si alte caracteristici ale legionarismului care il diferentiaza de fascism, precum mesajul profund religios, lipsa accentelor iredentiste sau antisemitismul de factura socio-economica, iar nu rasista .

De altfel, doi profesori celebri, specialisti in domeniu (Hans Rogger si Eugen Weber), au intitulat o lucrare a carei aparitie au coordonat-o, la mijlocul anilor'60 si care analizeaza miscarile de "tip fascist" din perioada interbelica, precum si originile acestora, Dreapta europeana. Profil istoric . In opinia mea ei au optat pentru acest titlu deoarece au sesizat, la randul lor complexitatea termenului fascism, dorind totodata sa includa in analiza lor o paleta larga de grupari, de la NSDAP-ul lui Hitler la Actiunea Franceza a lui Charles Maurras si de la Liga Apararii National-Crestine a profesorului A.C. Cuza la Falanga Spaniola, condusa de Jose Antonio Primo de Rivera.

In plus, explorand si originile acestor miscari, termenul de fascism ar fi fost cu adevarat impropriu. In plus, Norberto Bobbio foloseste, la randul sau sintagma de extrema dreapta, afirmand ca in aceasta zona a esicherului politic "stau doctrine antiliberale si antiegalitare"
Motivele pentru care extrema dreapta a reusit sa seduca un mare numar de oameni in perioada interbelica au incercat sa fie elucidate de istorici, economisti, politologi si mai nou de psihanalisti.

Acestia din urma se concentreaza si pe explicarea adeziuni la ideile de extrema dreapta a populatiei europene din zilele noastre si a simpatiei de care se bucura organizatiile ce sustin aceste idei (pe care ma voi feri sa le numesc neo-fasciste, din aceleasi motive pentru care am ales sa evit, pe cat posibil termenul de fascism). In acest sens, psihanalistul Jean-Louis Maisonneuve ridica o intrebare extrem de interesanta: "Si daca hazardul ar face ca extrema dreapta sa atraga oamenii pur si simplu pentru ca este...atragatoare?" .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.