Evolutia miscarii legionare in perioada postcomunista

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Folosirea sintagmei extrema dreapta europeana mi-a permis sa includ in aceeasi categorie miscari si curente, definite in mod obisnuit ca fiind de "tip fascist", dar care in fond au caracteristici proprii ce le diferentiaza uneori radical unele de celelalte. De exemplu, intre crestinismul mistic al Miscarii Legionare si noul paganism promovat adesea de nazisti este o mare diferenta; o diferenta la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia miscarii legionare in perioada postcomunista

Folosirea sintagmei extrema dreapta europeana mi-a permis sa includ in aceeasi categorie miscari si curente, definite in mod obisnuit ca fiind de "tip fascist", dar care in fond au caracteristici proprii ce le diferentiaza uneori radical unele de celelalte. De exemplu, intre crestinismul mistic al Miscarii Legionare si noul paganism promovat adesea de nazisti este o mare diferenta; o diferenta la fel de mare este sesizabila intre "statul fascist" imaginat de Mussolini si Spania franchista. Acestea sunt numai doua exemple, care insa, cred eu, ilustreaza perfect complexitatea termenului de fascism si justifica folosirea sintagmei extrema dreapta europeana.

In plus, definirea legionarismului ca si miscare fascista este discutabila, asa cum observa, printre altii si Daniel Barbu, care este de parere ca "prin absenta de netagaduit a statolatriei, prin atitudinea sa insurectionara fata de statul roman, legionarismul se desparte radical de miscarile fasciste, alaturi de care este in principiu clasificat" . In plus sunt si alte caracteristici ale legionarismului care il diferentiaza de fascism, precum mesajul profund religios, lipsa accentelor iredentiste sau antisemitismul de factura socio-economica, iar nu rasista .

De altfel, doi profesori celebri, specialisti in domeniu (Hans Rogger si Eugen Weber), au intitulat o lucrare a carei aparitie au coordonat-o, la mijlocul anilor'60 si care analizeaza miscarile de "tip fascist" din perioada interbelica, precum si originile acestora, Dreapta europeana. Profil istoric . In opinia mea ei au optat pentru acest titlu deoarece au sesizat, la randul lor complexitatea termenului fascism, dorind totodata sa includa in analiza lor o paleta larga de grupari, de la NSDAP-ul lui Hitler la Actiunea Franceza a lui Charles Maurras si de la Liga Apararii National-Crestine a profesorului A.C. Cuza la Falanga Spaniola, condusa de Jose Antonio Primo de Rivera.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.