Evolutia mijloacelor de transport

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Liceu

Istoria motorului cu abur
Primul om care a avut idee de a transforma pompa cu piston in masina termica, a fost francezul Denis Papin in anul 1679. Din pacate nu a putut sa o puna in practica din lipsa de fonduri. El a murit in saracie, in 1714. Primul motor performant a fost construit in 1712 de inginerul Thomas Newcomen, din Cornwall. Acesta avea un brat mare care pompa apa in 16 miscari d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia mijloacelor de transport

Istoria motorului cu abur
Primul om care a avut idee de a transforma pompa cu piston in masina termica, a fost francezul Denis Papin in anul 1679. Din pacate nu a putut sa o puna in practica din lipsa de fonduri. El a murit in saracie, in 1714. Primul motor performant a fost construit in 1712 de inginerul Thomas Newcomen, din Cornwall. Acesta avea un brat mare care pompa apa in 16 miscari de du-te-vino pe minut.

In 1776, James Watt, un constructor scotian de mecanisme, a adus imbunatatiri motorului lui Newcomen. Nicolas Cugnot a fost primul care in 1769 a folosit motorul cu abur la un vehicul. Acest vehicul putea transporta 4 persoane, dar a fost folosit la transportul armamentului greu. Viteza maxima care a fost atinsa cu acest vehicul a fost de 5 km/h.

Dezvoltarea motorului cu ardere interna a trebuit sa astepte pana la descoperierea unui combustibil de ardere interna. S-a incercat folosirea prafului de pusca, insa nu a mers. Carburatoarele cu praf de pusca inca sunt greu de gasit. Primul sistem folosit a fost cel pe gaz. S-a folosit gaz de huila obtinut prin incalzirea huilei intr-un vas sau cazan sub presiune. Un francez pe nume Etienne Lenoir a brevetat primul motor pe baza de gaz la Paris in anul 1860.

Prima locomotiva cu aburi care se deplasa pe sine a fost construita de inginerul Richard Trevithick, din Cornwall. Locomotiva lui cu patru roti a facut o cursa demonstrativa pe 22 februarie 1804, atingand viteza de 20 km/h fara incarcatura si 8 km/h cu incarcatura. Din pacate, greutatea trenului a rupt sinele.

In 1829, in timpul construirii unei noi cai ferate in nordul Angliei, intre Liverpool si Manchester, s-a organizat un concurs pentru a se gasi cea mai rapida locomotiva care sa circule pe aceste sine. Premiul de 500 lire a fost castigat usor de locomotiva Rocket, prezentata de George Stephenson. Ea a atins viteza, pe atunci extraordinara, de 46,7 km/h, un record mondial la acea vreme.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.