Evolutia jocului in ontogeneza

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Exemplu: O fetita de 6 luni si un baietel de 8. Isi surad si fetita cauta sa-l impresioneze pe baiat. El este foarte inteligent, dar pasiv. Cand li se ofera jucaria, fata o ia; el incearca sa i-o ia, dar fetita o tine bine. Atunci el face o miscare simbolica: arata cu degetul jucaria si apoi baga degetul in gura. Pare sa-i arate care ar putea fi destinatia ei.Comunicarea in joc si interactivitatea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia jocului in ontogeneza

Exemplu: O fetita de 6 luni si un baietel de 8. Isi surad si fetita cauta sa-l impresioneze pe baiat. El este foarte inteligent, dar pasiv. Cand li se ofera jucaria, fata o ia; el incearca sa i-o ia, dar fetita o tine bine. Atunci el face o miscare simbolica: arata cu degetul jucaria si apoi baga degetul in gura. Pare sa-i arate care ar putea fi destinatia ei.Comunicarea in joc si interactivitatea incep cu schimbul de obiecte.
Exemplu:

Un baietel de 9 luni si o fetita de 8. Fetita se joaca fericita cu un clopotel, gangureste, scoate sunete de satisfactie: baietelul o priveste, ii zambeste; ea ii rade ... surad impreuna.
Ea se joaca si el o priveste. Acum devine el activ si impinge sunatoarea catre fetita, dansa o ia si el cauta sa o apuce. El ia clopotelul si suna. Ea ii da sunatoarea si intinde mana dupa clopotel; fata ia clopotelul si il suna. Amandoi copiii sunt radiosi. Ea ii da inapoi clopotelul.

In jurul varstei de 1 an, apare jocul "in colaborare".
Exemplu: O fetita de 11 luni si un baietel de 1 an si 6 luni.
In prima faza ea este mai activa si a luat toate jucariile. In faza a doua, devine el activ, ii ia cele trei jucarii: bastonasul, toba si clopotelul. Ea intinde mana dupa toate, el ii da bastonasul. Amandoi se privesc multumiti si rad. Acum ea bate cu bastonasul pe toba pe care el i-a intins-o, amandoi rad. S-a creat o apropiere plina de intelegere, un moment de perfecta comuniune.
In aceasta faza de sociabilitate intensa, apare astfel sentimentul de "colaborare", de "spirit de echipa", sentiment tainic de apartenenta la grup.

Nu intotdeauna afectele sociale sunt pozitive, pot aparea si reactii contrare. Exemplu: Un copil impinge la o parte pe altul care ii smulge jucaria din mana si apoi rade triumfator; celalalt sta linistit, supus nu indrazneste sa se apere. Sau, dimpotriva, se impotriveste, se arunca asupra rivalului si ii ia jucaria. Apar, astfel, relatii de dominare, de supunere sau rivalitate.Cercetarile experimentale arata ca, pana la varsta de 1 an, raportul dominatie-supunere este in functie de varsta. Cel care joaca rolul de dominator este, de obicei, mai varstnic. Mai pot exista si exceptii. Se poate impune copilul cel mai vioi, ager etc.
Perioada 1 - 3 ani (anteprescolara)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.