Evolutia istorica si institutionala a sistemului comunitatilor europene

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Liceu

Noua constiinta europeana nu este noua in sensul unui nou tablou sau noilor filosofi. Ea este legata de dezvoltarea unui nou curs al istoriei, care avea sa se dezvaluie progresiv constiintelor in anii '60-'80.
S-a produs mai intai o dezagregare rapida a antagonismului secular dintr Franta si Germania care, prin trei razboaie succesive, intretinuse dusmanii in aparenta de nestins. O dezinte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia istorica si institutionala a sistemului comunitatilor europene

Noua constiinta europeana nu este noua in sensul unui nou tablou sau noilor filosofi. Ea este legata de dezvoltarea unui nou curs al istoriei, care avea sa se dezvaluie progresiv constiintelor in anii '60-'80.
S-a produs mai intai o dezagregare rapida a antagonismului secular dintr Franta si Germania care, prin trei razboaie succesive, intretinuse dusmanii in aparenta de nestins. O dezintegrare a sovinismelor nationale se manifesta evident in anii '60-'80, si apar chiar simpatii intre francezi si germani.

Un sondaj SOFRES indica faptul ca 22% dintre francezi ii simpatizau pe germani in 1974 si 57% in 1984. Din dusmani "ereditari", germanii s-au transformat in vecini, apoi in parteneri. Desigur, mai exista antipatii, indiferente ce apar in paralel cu simpatiile, si nu se poate vorbi despre fratenitate. Dar s-a intamplat ceva colosal, daca ne gandim la agresivitatea fantastica din anii 1914-1918 si 1939-1945: vulcanii hipersovini si nationalisti din europa de vest sunt acum adormiti.

De ce? Mai intai, pentru ca Europa s-a instalat in noile conditii geo-strategice determinate de cel de-al doilea razboi mondial. Consecinta a fost disparitia amenintarilor intereuropene si cresterea amenintarilor extraeuropene.Fara a-si pierde identitatea, natiunile europene au cunoscut echivalentul unei reorganizari cromozomice sub influenta, mai intai, a razboiului (mai ales in cazul marilor invinsi), apoi a evolutiilor de dupa razboi, incepand cu formidabila dezvoltare socio-economica.

Franta abandoneaza maltusianismul economic ce o caracteriza de mai multe decenii pentru a se lansa in extinderea pe piata mondiala. Gaullismul, ce parea a fi o paranteza de razboi, revine pentru a structura o noua Republica in 1958. In aparenta, el pare a izola Franta de procesul comun prin producerea armei nucleare si refuzul oricarei supra-nationalitati, dar de gaulle este cel care a pecetluit solemn reconcilierea franco-germana, sub conducerea lui s-a intensificat dezvoltarea economica prin care Franta s-a inserat in procesul comun si, tot sub el.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.