Evolutia indicelui globalizarii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.67

nivel: Facultate

In anul 2005, primele 10 tari in acest top au fost urmatoarele: Singapore, Irlanda, Elvetia, SUA, Olanda, Canada, Danemarca, Suedia, Austria, Finlanda iar Romania s-a situate pe locul 35.In randul analistilor vietii economice internationale contemporane, s-a conturat o multime de opinii in aprecierea faptului ca lumea s-a schimbat fundamental, ca se afla intr-o tranzitie politica si economica maj[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia indicelui globalizarii

In anul 2005, primele 10 tari in acest top au fost urmatoarele: Singapore, Irlanda, Elvetia, SUA, Olanda, Canada, Danemarca, Suedia, Austria, Finlanda iar Romania s-a situate pe locul 35.In randul analistilor vietii economice internationale contemporane, s-a conturat o multime de opinii in aprecierea faptului ca lumea s-a schimbat fundamental, ca se afla intr-o tranzitie politica si economica majora si ca peioada anilor '90 a fost una diferita fundamental de cea precedenta si dificila in privinta administrarii si evaluarii problemelor complexe aparute pe scena relatiilor economice internationale.

Putine teme sunt atat de controversate in prezent precum este tema globalizarii. Partea negativa a globalizarii este incercarea de a duce intr-un ritm comun culturi cu diverse grade de dezvoltare O astfel de incercare este greu de ordonat si de dus la bun sfarsit, avand in veder faptul ca aceasta este incontrolabila. Oamenii de obicei se asteapta la ceea ce poate fi mai rau. Ceea ce valoreaza in prezent se va pierde si ceea ce va fi in loc poate genera consecinte negative.Specialistii incearca insa sa convinga oamenii ca globalizarea este, in general, o forta de schimbare spre binele lor, o forta insa ireversibila.

Procesul de globalizare a economiei mondiale, a inceput la mijlocul anilor '80, capatand insa adepti si alte conotatii in anii '90. Acest proces continua in prezent sa se manifeste puternic desi are de infruntat conceptii regionaliste si nationaliste.

Intr-un sens larg, globalizarea economiei mondiale poate fi definita ca un proces dinamic al cresterii legaturilor si dependentei dintre statele nationale, ca urmare a extinderii si adancirii legaturilor in tot mai variate sfere ale vietii economice, politice, sociale si culturale si avand drept implicatie faptul ca problemele devin globale mai mult decat nationale, cerand la randul lor o solutionare si armonizare mai globala mai mult decat nationala.

Abordata insa din punct de vedere economic si financiar, globalizarea poate fi definita drept intarirea, reinventarea si armonizarea legaturilor dintre economiile nationale pe o piata mare, globala, a bunurilor si serviciilor, dar mai ales a circulatiei capitalurilor de orice fel.Un raport al Fondului Monetar International din 1997 prezinta fenomenul globalizarii economiei mondiale ca integrarea internationala aflata in stransa crestere, atat a pietelor de bunuri si servicii, cat si a celor de capital.

Globalizarea a devenit un proces implacabil, care se desfasoara cu o viteza fluctuanta, dar deseori foarte mare, cuprinzand in sfera sa in mod direct sau indirect multimea statelor lumii.Din punct de vedere strict economic, al eficientei alocarii si utilizarii resurselor, globalizarea economica apare ca un fenomen rational, de natura sa furnizeze un volum mai mare de bunuri si servicii folosind resurse tot mai putine, practic urmarind eficientizarea folosirii capitalului circulant in scopul maximizarii numarului de nevoi satisfacute.

Globalizarea economica presupune, asadar, in esenta globalizarea procesului de creare a productiei interne brute a statelor lumii si de orientare a defacerii productie catre piete libere, intr-un mediu cu o concurenta foarte mica, concurenta datorata in special impartirii tacite a pietei.

Dintre factorii economico-comerciali determinanti ai globalizarii economiei mondiale care au influentat adancirea procesului de globalizare a economiei mondiale putem enumera:
- libera circulatie a marfurilor de orice fel ;
-liberalizarea serviciilor;
- liberalizarea pietelor de capital;
- liberalitatea investitorilor straini de a migra si implicit de a retrage sau de a introduce capitaluri pe diferite piete sau segmente din acestea;
- armonizarea legislativa si administrativa favorabila globalizarii;

Liberalizarea comertului cu servicii, se observa, in mod special, in domeniul telecomunicatiilor, asigurarilor si bancar. Aceasta tendinta a inceput masiv inca din anii '70 in SUA, fiind continuata in anii '80 in Marea Britanie si ulterior in Uniunea Europeana si Japonia. Tendinta continua si in prezent, incluzand si tarile Europei Centrale si de Est, printre care si Romania.

Liberalizarea pietelor de capital s-a produs ca urmare a eliminarii treptate a impunerilor si restrictiilor privind circulatia devizelor si a capitalului. Reprezinta un pas favorabil in vederea formarii unor piete financiare globale, interdependente, lucru ce favorizeaza mai usor migratia capitalului.

Mobilitatea capitalului reduce riscul repatrierii capitalului in special in cazul companiilor internationale si genereaza o reducere a costurilor in ceea ce priveste capitalul imprumutat sau capitalul folosit pentru investitii internationale.

Incepand cu anii '70, interesul comun al umanitatii de conservare a mediului inconjurator s-a concretizat prin aparitia unor idei "globale". Mediul a fost numit "bun comun ale umanitatii" si s-a cautat securitatea ecologica precum si "dezvoltarea durabila" a acestuia. Aceste preocupari comune au constituit factori noi ce au amplificat procesul de globalizare a economiei mondiale.

Bunurile comune ale umanitatii sunt oceanele, fondurile marine, care din diverse motive nu pot fi divizate si nici nu cad sub incidenta apartenentei vreunui stat. Cu exceptia oceanelor, nici unul din aceste bunuri comune nu au fost exploatate, deoarece oamenii nu poseda in prezent, sau poseda foarte putin, capacitatile tehnice de a le exploata si, intr-un fel, deteriora.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.