Evolutia in timp a hartii politice

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Statul reprezinta un teritoriu independent si suveran, in care traieste o populatie care, in cazul statelor moderne, formeaza o natiune (statul national).Statele sunt delimitate prin frontiere sau granite, care pot fi naturale, de-a lungul unor rauri ( Dunarea, intre Romania si Bulgaria), pe creste muntoase (creasta Anzilor dintre Chile si Argentina) sau conventionale (artificiale), unde elementel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia in timp a hartii politice

Statul reprezinta un teritoriu independent si suveran, in care traieste o populatie care, in cazul statelor moderne, formeaza o natiune (statul national).Statele sunt delimitate prin frontiere sau granite, care pot fi naturale, de-a lungul unor rauri ( Dunarea, intre Romania si Bulgaria), pe creste muntoase (creasta Anzilor dintre Chile si Argentina) sau conventionale (artificiale), unde elementele naturale lipsesc (granitele rectilinii din Sahara ale statelor Mali, Algeria, Libia, Egipt etc), sau exista considerente social-istorice (granitele multor state federale ale S.U.A. si Australiei).

Granitele de stat pot fi modificate in urma unor conflicte armate (dupa Primul Razboi Mondial), sau prin intelegere (reaparitia granitei dintre Republica Ceha si Slovacia, respectiv, disparitia ei dintre Republica Federala Germana si Republica Democrata Germana, dupa 1989).
Dupa modul de exercitare a puterii de stat, exista republici si monarhii. Republicile pot fi prezidentiale (presedintele statului este si seful executivului, ex. S.U.A.) sau parlamentare (parlamentul detine puterea suprema in stat, ex. Germania, Grecia).

Monarhiile pot fi absolute (ex: Arabia Saudita, unde monarhul este suveran); parlamentare (ex: Belgia, Marea Britanie si Irlanda de Nord, Japonia, unde monarhul este doar o figura de reprezentare) si constitutionale (ex: Bhutan, cu participarea reprezentantilor populatiei la votarea legislatiei).
Statele se pot asocia in uniuni si organisme, in functie de interesele lor politice, economice, traditiile istorice. Una dintre aceste forme este statul federal.

Acesta rezulta din asocierea mai multor state, care isi pastreaza o parte din prerogative, altele ca politica externa si apararea fiind exercitate de statul federal (Elvetia, Germania, Federatia Rusa, Statele Unite ale Americii, Brazilia, India).
Harta politica a lumii reprezinta statele independente, teritoriile dependente sau gruparile de state (vezi harta anexata). Cum acestea s-au modificat in permanenta de-a lungul istoriei, si harta politica s-a schimbat mereu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.