Evolutia ideilor sociologice

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Un numar insemnat de istorici, sociologi si politologi neaga existenta oricarui progres in perioada Evului mediu in gandirea social-politica. Dominatia neta a societatii feudale de catre biserica este considerata cauza acestei stagnari. Nu impartasim acest punct de vedere intrucat dezvoltarea istorica a lumii din perioada Evului mediu nu poate fi redusa doar la evolutiile specifice spatiul europea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia ideilor sociologice

Un numar insemnat de istorici, sociologi si politologi neaga existenta oricarui progres in perioada Evului mediu in gandirea social-politica. Dominatia neta a societatii feudale de catre biserica este considerata cauza acestei stagnari. Nu impartasim acest punct de vedere intrucat dezvoltarea istorica a lumii din perioada Evului mediu nu poate fi redusa doar la evolutiile specifice spatiul european. Procesul cunoasterii nu a inregistrat niciodata o intrerupere brusca si categorica pe tot globul.

Gandirea social-politica a cunoscut o ampla afirmare in alte regiuni ale lumii precum China, India, Asia mica, tarile arabe etc. In aceste tari au fost formulate valoroase teze si idei, conceptii si filozofii sociale, morale si religioase care au imbogatit cunoasterea in general, inclusiv in domeniul social.Aceasta epoca s-a caracterizat ca fiind perioada revolutiilor burgheze, a inlaturarii monarhiilor absolutiste si a instaurarii principiilor statului de drept. In asemenea conditii, realitatea sociala a devenit obiect de studiu sistematic.

Gandirea sociala a fost influentata in mod direct de viziunea mecanicista asupra realitatii, de rationalitatea de tip cartezian.
Thomas Hobbes (1588-1679) a cautat sa cunoasca societatea cu ajutorul metodelor specifice geometriei, definind viata sociala pe baza principiilor mecaniciste. "Leviathan sau materia, forma si puterea unui stat ecleziastic si civil" reprezinta lucrarea sa de baza in care sustine ca tendinta de baza a naturii umane este spre autoconservare si putere.

Din aceasta cauza starea naturala a societatii, cand statul nu exista, se caracteriza prin anarhie, concurenta, agresivitate si individualism. Conform acestei stari, omul are "dreptul natural" de a utiliza orice mijloc pentru a-si asigura existenta, principiu exprimat prin asertiunea "homo homini lupus (omul este lup pentru semenii sai)". Intrucat aplicarea practica a acestui principiu ar insemna dezagregarea sociala, Thomas Hobbes a ajuns la concluzia ca omul dispune de o "lege naturala", bazata pe ratiune, care ii interzice sa faca "ceea ce ar putea conduce la nimicirea propriei lui vieti".

Pentru ca oamenii sa traiasca in comun, sa conlucreze si sa fie egali intre ei s-a impus necesitatea unui contract social intre acestia. In baza acestui contract social, fiecare om renunta la dreptul sau natural si se supune unor reguli (morale, etice, economice, juridice, politice etc.) valabile pentru toti membrii societatii. Garantarea respectarii acestui contract poate fi data de Leviathan (o forma de guvernare absolutista exercitata de un monarh). T. Hobbes afirma ca statul este rezolvarea tuturor problemelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.