Evolutia gandirii si practicii manageriale

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.90

nivel: Facultate

Spre deosebire de scoala clasica,scoala relatiilor umane atrage atentia asupra elementului de bazaal organizatiei - omul, explicamodul cum oamenii, ca membri ai acesteia, reactioneaza si interactioneaza la diferitesituatii in tendinta lor de a-si satisface nevoile.Obiectul de studiu al cercetarilor scolii relatiilor umane a fost ceea ce a ramas in afara campului vizual al scolii clasice: motivele [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia gandirii si practicii manageriale

Spre deosebire de scoala clasica,scoala relatiilor umane atrage atentia asupra elementului de bazaal organizatiei - omul, explicamodul cum oamenii, ca membri ai acesteia, reactioneaza si interactioneaza la diferitesituatii in tendinta lor de a-si satisface nevoile.Obiectul de studiu al cercetarilor scolii relatiilor umane a fost ceea ce a ramas in afara campului vizual al scolii clasice: motivele psihologice ale comportamentului uman in procesul de productie, relatiile de grup, normelede grup, problemele conflictului si colaborarii, organizareainformala.

Reprezentantii aceste scoli au introdus in teoria managementului elementele comportamentale intr-un aspect integrator.Una din tezele de baza ales colii relatiilor umane este conceptia sistemului participativ al managementului menit sa inlocuiasca sistemul autoritar de management si de control elaborat de scoala clasica.

Principalii reprezentanti ai acestei scoli sunt Talcott Parsons, R. Merton,Chester I. Barnard; Herbert A. Simon; Richard Cyert.Scoala sistemelor sociale se caracterizeaza prin:abordarea sistemica a problemelor de organizare si management,atragand atentia asupra raportului partilor sistemului cu sistemul in ansamblul sau si asupra dependentelor reciproce ale unui numar mare defactori variabili.

Considerarea organizatiei ca o coalitie colaboratoare, care este viabila numai atat timp cat poate sa asigure tuturor membrilor sai o suficienta satisfactie care sa garanteze continuarea aportului lor la realizarea obiectivelor organizatiei.Modelarea proceselor organizationale in combinarea lor, cu relevarea acelor combinatii care corespund atingerii obiectivelor puse in fataorganizatiei.

Avand ca punct de plecare analiza organizatiei sociale, reprezentantii scoliisistemelor sociale au incercat sa identifice elementele generale, permanente ale oricarei organizatii, in general.Reprezentantii scolii sistemelor sociale au analizat critic, pe baze sociologice,tezele scolilor anterioare cu privire la natura si metodele managementului,teoretizand noua practica in acest domeniu.Organizatia este abordata ca sistem deschis de transformare a intrarilor (input) in iesiri (output).

Herbert A. Simon
Ultimele lucr ari ale lui H. A. Simon sunt consacrate aspectelor psihologice si teoretico-cognitive ale proceselor legate de adoptarea deciziilor. Organizatia este, potrivit lui H. A. Simon, un sistem in care oamenii sunt "mecanisme care iau decizii", iar esenta activitatii managerilor, a puterii acestora asupra subordonatilor, consta
in crearea premiselor pe care se bazeaza deciziile fiecarui membru al organizatiei.

Recunoscand laturile pozitive ale scolii relatiilor umane, H. A. Simon a incercat sa o imbine cu abordarea sistemica in abordarea managementului.El a conceput o "schema organizatorica" in care activitatea tuturor membrilor organizatiei este motivata de tendinta de a-si aduce aportul la eficienta ei ca urmare a identificarii optime a intereselor personale cu cele generale.

O deosebita atentie acorda H. A. Simon problemei comunicarii in organizatie.El defineste comunicarea ca "proces prin intermediul caruia premisele pentru adoptarea deciziilor se transmit de la un membru al organizatiei la altul". H. A.Simon subliniaza caracterul bilateral al comuniarii: fluxul de informatii spre centru, unde se iau decizii si transmiterea deciziilor de la centru catre alte par ti ale organizatiei. Locul principal in cercetarile lui H. A. Simon il ocupa problema adoptarii deciziilor . El descrie trei etape in procesul de elaborare a deciziilor:

1.Identificarea momentului care impune luarea unei decizii - activitatea de informare.
2.Formularea, dezvoltarea si analiza directiilor posibile de actiune -activitatea de proiectare.
3.Alegerea unei anumite directii de actiune - activitatea de selectie.
Apreciind importanta principiilor organizatorice si a metodelor matematice, H.A. Simon nega, in acela si timp, posibilitatea asigurarii unei rationalitati depline deciziilor pe baza teoriei jocurilor, teoriei deciziilor statistice, etc.

H. A. Simon introduce termenul de rationalitate limitata.Conform opiniei lui,rationalitatea umanareala nu este nici absolut rationala, nici absolut irationala. Oamenii pot vedea din multitudinea de alternative posibile numai cateva si pot prevedea numai unele urmari, putand sa faca si greseli. Pemasurace individul in cautarile sale de alternative descopera ca gasirea unor alternative satisfacatoare este usoara, creste nivelul pretentiilor lui; pe masurace descopera ca gasirea unor alternative satisacatoare este dificila,nivelul pretentiilor lui scade.

Astfel, in loc sa insiste in ceea ce priveste deciziile optime, individul, de obicei se multumeste cu decizii suficient de bune sau care sa-i permita sa se descurce intr-un fel.Si intrucat, spune H. A.Simon, rationalitatea individului este limitata, el se multumeste cu decizii satisfacatoare.H. A. Simon analizeaza detaliat diferite componente ale "mecanismului de influenta", in cadrul carora un loc deosebit il ocupaautoritatea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.