Evolutia economiei mondiale - intre cele 2 razboaie mondiale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

A fost afectata pop activa cu varste intre 20 - 30 ani; pana la 65% lucrau in agricultura. Aceasta a insemnat o pb seioasa in structura fortei de munca. In plus, reducerea pop a insemnat si o reducere a cererii de bunuri si serv => o imposibilitate de a creste investitiile. Reduc pop a fost det si de reducerea drastica a natalitatii. Persoanele afectate de rezboi au primit despagubiri din partea s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia economiei mondiale - intre cele 2 razboaie mondiale

A fost afectata pop activa cu varste intre 20 - 30 ani; pana la 65% lucrau in agricultura. Aceasta a insemnat o pb seioasa in structura fortei de munca. In plus, reducerea pop a insemnat si o reducere a cererii de bunuri si serv => o imposibilitate de a creste investitiile. Reduc pop a fost det si de reducerea drastica a natalitatii. Persoanele afectate de rezboi au primit despagubiri din partea statului, ceea ce a redus semnificativ resursele financ ale statului. Chelt facute de stat au crescut f mult, ca urmare a crest chelt militare. Pt a acoperi aceste chelt s-a recurs la crest fiscalitatii si la imprumuturi, interne si externe => acestea au generat inflatie.

Au fost distruse o serie de capacit de productie, cai si mijloace de transport, locuinte, institutii, patrimonii culturale. Cel mai grav afectat stat a fost Franta, iar cel mai putin, SUA. In perioada razb, Sua a acumulat 1/3 din rezerva mondiala de aur si Q a crescut f mult in principal pe baza cresterii Q militare.

Astfel, la sf WW1, Sua detinea suprematia mondiala. Germania a fost obligata sa plateasca despagubiri de razb care se ridicau la sume f importante pe care statul nu le putea plati decat saracind pop. => numeroase miscari sociale. O data cu instalarea lui Hitler in fctia de cancelar in 1933, Germania a refuzat sa plateasca despagubiri. Din totalul stabilit, a platit numai 22,5%.

Refacerea econ mondiale dupa incheierea WW1.Maj tarilor s-au confruntat in primii ani dupa razboi cu serioase crize de subproductie. Cu exceptia Sua, Japonia, Canada, unde s-au manifestat crize de supreproductie, acestea se explica tot prin cresterea prod de bunuri militare vandute tarilor europene. Aceste crize de supraprod au fost atenuate doar de eforturile de retehnologizare. In plus, crest Q a fost favorizata si de migratia unor cercetatori deosebiti din Eu in Sua si de situatia financ desosebit de buna a Sua.

Retehnologizarea a presupus : crest prod de utilaje => crest prod de otel. In perioada 1924-1929, Q mondiala de otel a crescut de 1.5 ori fata de 1913, jumatate fiind realizata in Sua. Se constata si crest f importanta ale prd de en el (Sua, Anglia, Germania). => crest Q de tractoare care a condus la o crest semnificativa a W in agricultura.

=> a crescut productia de automobile favorizata de crest ponderii pop urbane. In toate domeniile se manifesta o tendinta de concentrare si centralizare a capitalurilor, constituindu-se o serie de firme renumite de tip CARTEL. Accentuarea inflatiei a impus o serie de reforme in domeniul monetar : s-a renuntat la etalonul aur si s-a trecut la etalonul "aur de vize". Ultima tara care a facut acest lucru a fost Anglia in 1931. Crest instabilitatii econ spre sf perioadei a det o crest a preferintelor ag econ pt creditele pe termen scurt.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.