Evolutia dreptului comercial

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.80

nivel: Facultate

     Prezentare generala

     Aparitia si evolutia dreptului comercial poate fi confundata īn fapt cu aparitia si evolutia relatiilor comerciale. Īnceputurile acestora se regasesc īn comertul maritim, a carui practica era supusa si dirijata de uzuri bazate pe respectarea īntelegerilor si pe bunacredinta. Uzurile aveau caracter international.

     Īn dreptul roman nu s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia dreptului comercial

     Prezentare generala

     Aparitia si evolutia dreptului comercial poate fi confundata īn fapt cu aparitia si evolutia relatiilor comerciale. Īnceputurile acestora se regasesc īn comertul maritim, a carui practica era supusa si dirijata de uzuri bazate pe respectarea īntelegerilor si pe bunacredinta. Uzurile aveau caracter international.

     Īn dreptul roman nu se recunostea existenta unor norme comerciale speciale, astfel dreptul comercial era integrat īn dreptul civil. Īn evul mediu se intensifica dezvoltarea cometului maritim, fapt care determina aparitia unui drept cutumiar. Juristii din aceasta perioada istorica, foloseau mecanismul contractelor si cel al obligatiilor, īn īntelegerea anumitor institutii de drept comercial.

     Dupa prabusirea Imperiului Roman, concomitent cu aparitia statelor cetati italiene se poate vorbi si de o dezvoltare a comertului terestru, proces care impune crearea unui sistem propriu de regului de drept īn care-si afla originea multe din institutiile comerciale moderne cum ar fi: bancile, societatile comerciale, falimentul.

     De asemenea o importanta deosebita īn formarea dreptului comercial o are dezvoltarea schimburilor prin intermediul iarmaroacelor, unde tranzactiile si executarea acestora erau reglementate de regului speciale caracterizate prin celeritatea procedurilor.

     Gruparea comerciantilor si a meseriasilor din aceasi ramura de activitate sub conducerea consulului, care avea putere legislativa, a determinat adunarea normelor emise de acesta pentru rezolvarea litigiilor īn statute, care ulterior odata cu progresul economic si evolutia politica, au fost īnlocuite cu dreptul scris.

     Acesta spre deosebire de dreptul cutumiar, care avea aplicabilitate numai asupra unor zone geografice restrānse, va avea incidenta asupra īntregului teritoriu al unei tari. Astfel apar zorii unei noi epoci, epoca moderna.

     Franta a fost prima tara īn care a fost legiferat cometul. Īncepānd cu edictul lui Carol al IX-lea dat īn anul 1563- prin care s-au creat jurisdictiile consulare- continuānd cu ordonantele lui Ludovic al XIV-lea din 1673- privind comertul terestru si cele din 1683- privind comertul pe mare - cunoscute sub denumirea de Ordonantele lui Colbert - opera de legiferare culmineaza cu adoptarea īn anul 1807, īn timpul lui Napoleon, a Codului Comercial Francez.

     Acest cod a fost preluat si de alte tari dezvoltate din punct de vedere economic la acea vreme ca Italia, Spania, Olanda, Anglia, conferindu-i acestuia o recunoastere valorica prin universalizare.

     Īn Italia, datorita evolutiei politice, apare un alt cod comercial care va fi adoptat īn anul 1882, cod ce va sta la baza inspiratiei īn elaborarea Codului comercial romān din 1887. Codul comercial italian īsi īnceteaza aplicabilitatea īn 1942 odata cu adoptarea unui nou Cod civil care reglementaza si raporturile juridice comerciale, renuntāndu-se, astfel, la autonomia dreptului comercial.

     Īn Germania, īnca din anul 1900, este īn vigoare atāt Codul civil cāt si Codul comercial, acesta din urma fiind fundamentat pe conceptia subiectiva asupra dreptului comercial.

     Īn Anglia si īn SUA sistemul juridic este total diferit de cel european, prin caracterul sau cutumiar, care se aplica atāt comerciantilor cāt si necomerciantilor.

     Īn Romānia, relatiile comerciale au avut parte de o reglementare, care īn linii mari a urmat evolutia normativa īn domeniu din tarile dezvoltate ale Europei. Astfel, la īnceput, comertul era reglementat de obiceiul pamāntului, iar cu trecerea timpului au aparut si unele reglementari scrise cu caracter general, cum sunt: Pravila lui Vasile Lupu, Īndreptarea legii a lui Matei Basarab.

     Primele regului speciale cu privire la reglementarea comertului se gasesc īn Codul lui Andronache Donici - 1814, īn Codul Caragea din Muntenia - 1817, īn Codul Calimach din Moldova - 1828. Un pas important īn dezvoltarea dreptului comercial, īl reprezinta Regulametele organice ale Munteniei si Moldovei, adoptate la 1831, prin impunerea unor reguli referitoare la comert si a normelor de īnfintare a tribunalelor de comert, iar īn anul 1859, Condica de comerciu a Principatelor Unite, inspirate din Codul comercial francez.

     Īn anul 1887 apare Codul comercial romān, care reprezinta o īncununare a efortului legislativ īn materie comerciala. Acesta, inspirat din Codul comercial italian, se īntemeiaza pe conceptia obiectiva a dreptului comercial, astfel, normele sale sunt aplicabile raporturilor juridice generate de savārsirea de fapte de comert, fara a avea importanta persoana care le savārseste.

     Codul comercial romān este structurat īn patru carti si anume: Cartea I - Despre comert īn general, Cartea a II-a - Despre comertul maritim, Cartea a III-a - Despre faliment, Cartea a IV-a - Despre exercitiul actiunilor comerciale si despre durata lor.

     Īn anul 1938 a aparut un nou Cod comercial, care de fapt a fost doar o actualizare a Codului de la 1887, īnsa acest nou cod, desi s-a publicat īn Monitorul Oficial, nu a intrat īn vigoare niciodata.

     Īncepānd cu anul 1948, fara a exista o hotarārea a vreunui for legislativ, sistemul comunist a īncetat sa mai aplice prevederile Codului comercial roporturilor economice bazate pe economia socialista planificata, acesta cazānd īn desuetudine.

     Schimbarea sistemului politic din 1989, a favorizat repunerea īn drepturi a codului comercial si aplicarea sa tuturor raporturilor comerciale interne bazate pe economia de piata.

     Aparitia unor neconcordante īntre normele juridice cuprinse īn Codul comercial si realitatile economice din perioada post comunista, au impus īnlocuirea unor dispozitii cu altele care fac obiectul unor legi speciale ca: Legea nr. 31/1990 - privind societatile comerciale, Legea nr. 64/1995 - privind reorganizarea si falimentul societatilor comerciale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.