Evolutia dreptei romanesti intre 1880 si 1930

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Titu Maiorescu va imbratisa liberalismul modern de tip vest-european. S-a spus despre conservatori, in general, si despre liderii Partidului Conservator, in particular, ca erau germanofili si ca aceasta orientare i-a ajutat sa se inteleaga mai bine cu regele Carol I de Hohenzollern. Adevarul este ca mijlocul de aproximativ 30 de ani al domniei lui Carol I 1-a facut pe acesta extrem de puternic si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia dreptei romanesti intre 1880 si 1930

Titu Maiorescu va imbratisa liberalismul modern de tip vest-european. S-a spus despre conservatori, in general, si despre liderii Partidului Conservator, in particular, ca erau germanofili si ca aceasta orientare i-a ajutat sa se inteleaga mai bine cu regele Carol I de Hohenzollern. Adevarul este ca mijlocul de aproximativ 30 de ani al domniei lui Carol I 1-a facut pe acesta extrem de puternic si influent in viata cotidiana a Romaniei.

El domina guvernele si supraveghea cu discretie, dar foarte atent, alegerile, in timp, regele se ridicase la un inalt nivel de demnitate si se bucura de un respect autentic, care se rasfringea si asupra institutiei monarhice. Carol I a fost, intr-adevar, un exponent al politicii germane in sud-estul Europei, iar moartea lui a fost grabita de decizia cuplului principesa Maria -- Ionel I.C. Bratianu de a nu respecta tratatul secret cu Puterile Centrale. Daca, din punct de vedere personal, viata lui se sfirsea in esec, ca rege, Carol I nu poate fi eliminat din rindul celor citiva care au construit statul modern roman.

Sobru, rigid si nu o data autoritar, Carol I de Hohenzollern se intimida in fata unui singur roman: Petre P. Carp. Acesta domina toate intilnirile si numai ideea de responsabilitate il impiedica sa obtina de la rege orice, in 1912, regele va recunoaste-"Niciodata nu m-am simtit mai putin rege decit in timpul guvernarii lui Carp". Unul din motivele pentru care Carol I se temea de Petre P. Carp era legatura directa a acestuia cu capetele incoronate din dinastiile germanice, care ii acordau omului politic roman o incredere totala.

La inceputul anului 1901, cind primul ministru Petre P. Carp intentiona sa introduca proiecte dure de legi in domeniul financiar, pentru a curma criza care afecta economia, regele Carol I se temea de o reactie violenta a strazii. Atunci, Carp a convocat sedinta de guvern la palat si 1-a invitat pe rege sa participe. Aici a avut loc o scena unica, in care primul ministru a batut din picior in fata regelui tarii si 1-a intrebat scurt, de fata cu ministrii si consilieri regali: "Aprobi sau nu proiectele de lege!". "Iar regele, calm, dar foarte ros la fata, ii raspunde: ADe ce-mi puneti aceasta intrebare?

Da, domnule Carp, stiu ca la Berlin, cind ati prinzit la masa imparatului, acesta v-a intrebat daca reformele dumneavoastra au sa fie votate de Parlament, iar dumneavoastra ati raspuns ca n-au sa fie votate fiindca eu sunt un fricos si nu va sustin>>. Iar Carp, pentru care minciuna era o imposibilitate fiziologica, raspunse la rindul sau: AEste adevarat, Majestate>>"434. Apropierea junimistilor de liberali a creat un pol politic foarte activ, care a reusit sa aplice la guvernare reformele liberale necesare dezvoltarii capitaliste a tarii, mult mai aplecat spre problemele populatiei si in ideea intelegerii de catre aceasta a proceselor prin care trece.

De altfel, Titu Maiorescu va declara la pragul noului secol: "Noi, junimistii, suntem mai mult liberali, desi nu radicali"435. Aceasta orientare a junimistilor a displacut gruparii Carp, din care mai faceau parte si alti oameni politici ai Dreptei dure, intransigente si pe alocuri cinice, cum erau Nicolae Filipescu sau Alexandru Marghiloman, in 1906, gruparea Carp se contureaza cu mai multa precizie prin adoptarea unei pozitii publice categorice, care se desprindea pentru prima oara de sistemul democratic clasic, intemeiat pe decizia majoritatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.