Evolutia cuplului Allan-Maitreyi in romanul Maitreyi de Mircea Eliade

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.62

nivel: Facultate

Romanul infatiseaza iubirea imposibila dintre doi tineri- Allan, un inginer englez venit in India sa lucreze in constructia de cai ferate, si Maitreyi, fiica aristocratului indian, Narendra Sen, sef al lui Allan.Evolutia cuplului este ascendenta, in functie de comportamentul celor doi, intelectual, afectiv si volitiv, fiecare mostenind un anumit factor civilizator. Allan este un reprezentant al tr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia cuplului Allan-Maitreyi in romanul Maitreyi de Mircea Eliade

Romanul infatiseaza iubirea imposibila dintre doi tineri- Allan, un inginer englez venit in India sa lucreze in constructia de cai ferate, si Maitreyi, fiica aristocratului indian, Narendra Sen, sef al lui Allan.Evolutia cuplului este ascendenta, in functie de comportamentul celor doi, intelectual, afectiv si volitiv, fiecare mostenind un anumit factor civilizator. Allan este un reprezentant al traditiei occidentale in timp ce Maitreyi pastreaza cu sfintenie traditiile orientale.
Se realizeaza o incursiune in istoria cuplului, subliniindu-se etapele in relativa sa edificare.

In debutul romanului, cand Allan o intalneste pentru prima oara pe Maitreyi nu se sfieste sa o catalogheze strict dupa canoanele europene de frumusete. Fata este caracterizata ca fiind "urata si vulgara", cu ochii "prea mici si prea negri", cu "buzele carnoase si rasfrante".
Se identifica momentele jocului erotic, cand tanarul este mirat si in acelasi timp atras de "ciudateniile" fetei, cum ar fi dragostea pentru un copac, admiratia exagerata pentru "gurul" poet, atingerile corporale "indecente" pe care intreaga familie le practica.

Procesul de apropiere dintre cei doi se declanseaza in momentul cand acestia descopera poezia ca teren de comunicare, si fiecare incepe sa invete limba celuilalt. Allan incearca sa se adapteze stilului de viata oriental, prin vestimentatie, respectarea traditiilor si schimbarea religiei. Allan se lasa purtat in acest joc pasiv fara sa stie ce i se intampla, ajungandu-se astfel la logodna- nunta din mijlocul naturii si daruirea totala a fetei, care doreste sa devina o "devi".

Prin interventia violenta a familiei fetei se destrama cuplul abia infiripat si caderea in derizoriu a povestii de dragoste este inevitabila prin aventurile ocazionale ale fiecaruia dintre cei doi.
Maitreyi se daruieste unui vanzator de fructe, crezand ca astfel va fi alungata, iar Allan cade prada tentatiei de a petrece o noapte cu o europeanca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.