Evolutia comunicarii

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.27

nivel: Liceu

Radioul și televiziunea pot fi priviteca făcând parte din categoria mediilor de difuziune, sonoră sau video.Ansamblul lor este cunoscut sub denukirea de radiodifuziune.Procesul de transmitere a semnalelor se face în sens unic, de a o stație de emisie, la un receptor special,utilizândundele hertziene.

Un factor important în impulsonarea dezvoltării radioului ca sistem mass-media l-a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia comunicarii

Radioul și televiziunea pot fi priviteca făcând parte din categoria mediilor de difuziune, sonoră sau video.Ansamblul lor este cunoscut sub denukirea de radiodifuziune.Procesul de transmitere a semnalelor se face în sens unic, de a o stație de emisie, la un receptor special,utilizândundele hertziene.

Un factor important în impulsonarea dezvoltării radioului ca sistem mass-media l-a reprezentat Gimbel Departament Store, care realizează în 1925 ultimul model de radio cu un tub cu vacumm, capabil să asigure o recepție mult mai fidelă. Pentru ca radioul să devină un adevărat sistem mass-media, se impunea lansarea pe piață a unor aparate ieftine și ușor de manevrat, gândindu-ne la aparatele anterioare care cereau o mână sigură, multă răbdare și cunoștiințe electronice.În 1926 se sfârșesc o parte incovienientelor când apar receptoare noi care se vând scump (250 dolari), iar de aici un singur pas spre crearea unui adevărate industrii, astfel că într anii 1925-1930 au fost vândute 17 milioane de receptoare cu 80 de dolari.

Accesul către audiență de masă a fost ușurat și de perfecționarea tehnică a radioului, o astfel de perfecționare tehnică este reprezentată de sistemul de transmisie inventat de E. Armstrong, cercetător la Columbia University .Într-un experiment în New Jersey din 1939, el folosește modulația de frecvență (FM).Sistemul FM de transmitere a sunetelor cu ajutorul undelor diferă de mai vechea modulație de amplitudine (AM).Mai târyiu, continundu-și cercetările,Armstrong va inventa și sistemul FM stereo, cu două piste sonore, câte una pentru fiecare ureche, sistem ce crează impresia ascultării life.

Apariția rețelelor de radio
Configurația industriei radio a fost determinată, în mod esențial, de factori financiari;fiind că costurile erau ridicate și scăde posibilitatea de creare a noi programe, se ajunge la modalitatea de fuziune a două stații printr-un sistem de interconectare, astfel că cele două stații pot prezenta același program reducându-se astfel costurile.

Răspunsul stațiilor s-a tradus prin gruparea lor în rețele.Prima rețea NBC s-a înfințat în 1926 prin uniunea dintre Corporația Stației Americane de Radio din Newak (New Jersey), WYZ și o stație din Schenectady (New York).Prin intermediul liniei telegrafice, cele trei s-au interconectat, astfel că difuzau simultan aceleși programe.

ABC-deși NBC opera cele două rețele în mod independent, sub presiunea guvernamentală și FCC, a fost obligată să vândă rețeaua cumpărată de la AT &T, cuprinzând 168 de posturi de radio, lui E. Nobel, imbogațit din afaceri cu acadele.Acesta va numi rețeaua American Brodcasting Company (Compania Americană de Radiofonie).

CBS-Nou înfințată ABC avea de înfruntat nu numai concurența celor de la NBC, dar și pe cea de la Columbia Brodcasting System (Sistemul de Radiofonie Columbia), CBS.Numită inițial United Independent Brodcasters (Societatea Difuzărilor Independente), UIB, propietară a 16 posturi radio, și-a schimbat numele după ce a fost preluată de W. Palyer.

MUTUAL-în 1934, stațiile conduse de WGN, din Chicago și WOR din New York au creat un nou model de rețea, Mutual Brodcasting System (Sistemul Mutual de Radiofonie) care oferea programe oricăror stații, indiferent de rețelele în care erau integrate.Stațiile afiliate la Mutual nu erau obligate să difuzeze programe pe care nu le doreau.În aceste condiții multe din stațiile independente se vor afilia la Mutual care devine cea mai extinsă rețea, din punct de vedere al numărului de posturi.

MULTIMEDIA
Ce este multimedia?
Multimedia (multi-mai multe, media –medii) este o suma de medii de prezentare folosit simultan pentru o comunicare vizuala si auditiva. Termenul este adeseori folosit pentru a denota sunetele, animatiile, textele sau secventele video.Din punct de vedere al istoriei, primul mijloc de comunicare a fost Vocea umană, urmată de publicațiile tipărite- care reprezintă primul mijloc de comunicare în masă, apoi comunicația prin radio și apoi televiziunea.

Mediile de prezentare a informației și componentele implicate în aplicațiile multimedia sunt:
• TEXTUL este mediul tradițional de comunicare și prezentare a informațiiei;el poate fi un mijloc lent și monoton solicitând multă atenție și concentrare.El este un mediu de tip static.
• IMAGINEA poate echivala cu mai multe pagini de text.Dezavantajele graficii (imaginii) față de text sunt că dificultatea de a comunica cu exactitate date abstracteși costurile prea ridicate pentru crearea și obținerea ei.Ea este mediu de tip static.
• ELEMENTE DE ANIMAȚIE sunt utulizate atunci când se dorește atragerea atenției asupra unei porțiuni din aplicația multimedia.Animația este un mediu de tip dinamic.
• SUNETUL este cel mai vechi mediu de comunicare, este folosit pentru a atrage atenția utilizatorului.Efectele sonore sunt incluse pentru a îmbogății și pentru a completa conținutul prezentării și pentru a accentua idei particulare din aplicație.Este un mediu de tip dinamic.
• VIDEO-PRODUCȚIILE sunt cel mai complet mediu de prezentare,încorporeză toate celelalte medii de prezentare bazându-se pe afișarea de imagini dinamice, al căror cost este foarte mare astfel este reprezentat un dezavantaj major.Video-producțiile sunt medii de top dinamic.
• INTERACTIVITATEA este facilitatea prin care utilizatorul poate interveni și modifica derularea aplicației după propria dorință.

TIPARUL
Una dintre cele mai fascinante invenții ale lumii occidentale, a media tipărite, este tiparul lui Johann Gutengerg, care nu are o dată precisă de naștere.Pentru unii autori, tiparul a apărut in 1434, pentru alții, în 1438,în vreme ce ultimii datează în 1439.Sunt indicați și anii 1435 și 1436 ca fiind de debut ai tiparului european.Și locul apariției este notat de unii la Mainz și de altii la Strasbourg.Consensulnu se petrece nici măcar in datarea tipăriri Bibliei, intr-o primă și splendidă ediție în anul 1455, susțin unii, pe când alții proclamă anul 1456, an în care Gutengerg devine falit și toate cele două sute de exemplare ale tirajului vor trece în proprietatea avocatului său impreună cu presa și atelierul.

Pe exemplarele primei Biblii tipărite rămâne imprimat anul 1456, iar Gutenberg după zece ani părăsește această lume rămânând în istorie ca o personalitate de prim rang, neimaginându-și ca invenția sa va triumfa în fata concurenței pe care i-o făceau lucrurile scrise manual.

Importanța acestei descoperiri a fost evidențiată într-un mod strălucit și memorabil de către McLuhan în lucrarea sa Galaxia Gutenberg (București, Ed. Politică, 1975 p.450) :”Odată cu Gutenberg, Europa intră în faza tehnologică a progresului, fază în care schimbarea însăsi devine normă arhetipală a vieții sociale.Tipografia a tins să transforme limbajul dintr-un mijloc de percepție și explorare, într-un bun de consum transportabil.Tiparul nu este numai o tehnologie, ci el însuși este un izvor de materie primă sau o materie primă , ca bumbacul, lemnul sau radioul; ca orice materie primă, el structurează nu numai raporturile intersenzoriale ale individului, ci și modelele interdependenței colective”.

TEHNICI VECHI DE TIPĂRIRE

Presa lui Gutenberg

Tiparurile sunt de mai multe feluri:
• TIPARUL ÎNALT se caracterizează prin faptul că elementele imprimabile ale formei au o înălțime mai mare decât elementele neimprimabile.
• TIPARUL PLAN elementele imprimabile și cele neimprimabile sunt în același plan, iar diferența dintre ele este realizată prin proprietăți fizice și chimice deosebite.
• TIPARUL PLAN DIRECT în prezent este puțin folosit deoarece uzura formei la imprimarea directă este foarte mare, hârtia acționând ca un abraziv datorită neuniformitățiilor sale.
• TIPARUL PLAN INDIRECT SAU OFSET la acest tipar forma nu mai vine în contact direct cu hârtia ci este preluată de un cilindru acoperit cu un strat de cauciuc și care o transferă pe hârtie.
• TIPARUL ADÂNC are un procedeu de imprimare care folosește forme de tipar cu elemente tipăritoare situate în adâncime și planuri diferite,față de elemente netipăritoare care sunt în relief în acelsși plan.

IMPRIMANTA
Imprimanta este un periferic de ieșire, care reprezintă principalul dispozitiv cu ajutorul căruia se tipăresc pe hârtie rezultatele obținute după executarea unui program. Exista trei tipuri prinipale de imprimante : cu ace, cu jet de cerneală și cu laser. Deși folosesc tehnologii de imprimare diferite, toate primesc aceleași informații de la PC și folosesc, de obicei, aceleași porturi pentru conectare.
Imprimantele cu ace folosesc ace subțiri care bat într-o panglică impregnată cu cerneală pentru a tipări imaginea pe hârtie. Dacă aveți o imprimantă cu ace, rezultatele vor fi mediocre.

Ele folosesc de fapt, principiul de la mașină de scris care folosește și ea bandă tușată. Aceste imprimante sunt ietine și ușor de folosit. Imprimantele cu 9 ace nu sunt destul de bune pentru Windows. Cele cu 24 de ace fac față cu succes tipăririi sub Windows. Marele dezavantaj este că sunt foarte zgomotoase.

Imprimantele cu jet de cerneală aruncă mici picături de cerneală pe hârtie și compun imaginea de tipărit. Ele tiparesc mai bine decat cele cu ace, nu sunt mult mai scumpe și sunt silențioase. Imprimantele cu jet de cerneală color sunt doar cu puțin mai scumpe decât cele alb -negru, dar culoarea poate fi punctul forte al lucrării dumneavoastră. Fotografiile color vor fi tipărite acceptabil, dar nu la standardul revistelor. Merită să folosiți culoarea acolo unde credeți că va arăta bine, adică în cazul unor fragmente mici de text sau pentru evidențierea textului, și, mai ales, pentru o fotografie. Imprimantele cu laser realizează tipărituri de cea mai bună calitate, dar sunt mult mai scumpe ; sunt usor de folosit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.