Evolutia comertului exterior al Romaniei in perioada 1990-1998

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Acestea, impreuna cu schimbarile aparute pe plan international (desfiintarea CAER, aparitia unor noi organisme zonale si inter-regionale) au atras reorientarea tranzactiilor comerciale catre alte zone de interes.I.1 Modificari in nivelul comertului exterior.
Tranzactiile comerciale internationale ale Romaniei au cunoscut evolutii contrare in ceea ce priveste exporturile si importurile. Ina[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia comertului exterior al Romaniei in perioada 1990-1998

Acestea, impreuna cu schimbarile aparute pe plan international (desfiintarea CAER, aparitia unor noi organisme zonale si inter-regionale) au atras reorientarea tranzactiilor comerciale catre alte zone de interes.I.1 Modificari in nivelul comertului exterior.
Tranzactiile comerciale internationale ale Romaniei au cunoscut evolutii contrare in ceea ce priveste exporturile si importurile. Inainte de 1990 soldul balantei comerciale era excedentar, fapt ce permitea mentinerea unei situatii valutare si de plati externe favorabile.

Dupa 1990 exporturile au cunoscut un important regres datorita slabei concurente a marfurilor in conditii de concurenta, in timp ce importurile au crescut continuu, stimulate de cererea interna de consum mult mai ridicata decat oferta interna.
Datele prezentate arata o crestere continua a volumului exporturilor si importurilor in conditiile existentei unui sold deficitar al balantei comerciale. Deficitul se accentueaza in ultimii ani ai perioadei de analiza atingand in 1998 nivelul record de 2439.7 mil$. Ponderea sectorului privat in totalul volumului comertului exterior a crescut continuu, de la un procent de 16% la aproximativ 53%.

Cresterea volumului tranzactiilor internationale ale Romaniei poate fi pusa pe seama agentilor economici privati. Se poate remarca faptul ca sectorul de stat este cel ce genereaza ponderea cea mai mare din deficit 69% in 1997 si 55% in 1998 in timp ce exporturile sale In concluzie se poate afirma ca sectorul privat are capacitatea de a derula un comert international mai eficient decat sectorul de stat, prezentand o competitivitate mai ridicata la export.

Seria de date trebuie analizata si in corelatie cu evolutia tarifelor vamale practicate de Romania. Dupa o scadere semnificativa a tarifului mediu practicat in anii 1990-1993, are loc o reconsiderare a politicii comerciale concretizata in cresterea tarifului mediu practicat pentru bunurile de consum. In aceste conditii apare ca ingrijorator deficitul comercial existent in profida cresterii masurilor de protejare a producatorilor interni prin tarifele vamale in crestere si de stimulare a exporturilor prin devalorizarea sucesiva a monedei nationale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.