Evolutia bolilor

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.80

nivel: Facultate

Desi fenomenul studiat (boala) se prezinta atat de complex, se pot totusi deosebi unele etape caracteristice in evolutia lui.
a) perioada de latenta - mai este denumita si perioada de incubatie - in functie de natura agentului patogen poate dura de la cateva secunde (otravuri, traumatisme puternice) pana la cateva zile (virusuri, unele bacterii) sau saptamani (hepatita, sifilis) sau ch[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia bolilor

Desi fenomenul studiat (boala) se prezinta atat de complex, se pot totusi deosebi unele etape caracteristice in evolutia lui.
a) perioada de latenta - mai este denumita si perioada de incubatie - in functie de natura agentului patogen poate dura de la cateva secunde (otravuri, traumatisme puternice) pana la cateva zile (virusuri, unele bacterii) sau saptamani (hepatita, sifilis) sau chiar ani (radiatiile ionizante). Incepe odata cu momentul actiunii agentului patogen si dureaza pana cand apar primele simptome manifeste de boala.

De cele mai multe ori este asimptomatica.
b)Perioada prodromala - dureaza in general putin. Incepe odata cu primele semne manifeste de boala, cuprinzand atat manifestarile specifice agentului patogen cat si manifestarile clinice nespecifice (indispozitie generala, cefalee, astenie, anorexie, subfebra, etc.). Sfarseste odata cu aparitia tuturor manifestarilor caracteristice bolii.
c)Perioada de stare - este variabila ca durata avand o intindere limitata (8-10 zile in rujeola, 4-6 saptamani in hepatite, etc.). Dureaza de la aparitia tuturor manifestarilor caracteristice bolii pana la inceputul declinului lor.

d)Perioada de convalescenta - incepe cand simptomele clinice specifice bolii incep sa scada din intensitate si dureaza pana la vindecarea completa.In general aceasta stadializare, foarte caracteristica bolilor infectioase, este intalnita in majoritatea bolilor dar, de multe ori, este greu de definit fiecare faza in parte, fie datorita faptului ca unele faze sunt foarte scurte iar trecerea de la o faza la alta se face foarte rapid, fie datorita faptului ca trecerea de la o faza la alta se face insidios. Procesul morbid se poate termina prin vindecare, cronicizare sau moarte.

SANOGENEZA (vindecarea)
Boala se poate termina prin vindecarea completa, adica cu restabilirea deplina a functiilor tulburate si disparitia totala a leziunilor organice. Este vorba de asa numita vindecare cu "restitutio ad integrum".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.