Evolutia Partidului National Liberal intre anii 1933-1937

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Drept raspuns la masura dizolvarii Garzii de Fier, legionarii al caror principal mijloc de actiune era violenta, au intreprins o serie de actiuni teroriste care au culminat cu asasinarea lui I.G.Duca.
Presa si liderii politici comentau pe langa rezultatul alegerilor, faptul ca in ziua de 29 decembrie 1933, I.G.Duca a fost asasinat pe peronul garii din Sinaia, de catre trei legionari: Nicola[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evolutia Partidului National Liberal intre anii 1933-1937

Drept raspuns la masura dizolvarii Garzii de Fier, legionarii al caror principal mijloc de actiune era violenta, au intreprins o serie de actiuni teroriste care au culminat cu asasinarea lui I.G.Duca.
Presa si liderii politici comentau pe langa rezultatul alegerilor, faptul ca in ziua de 29 decembrie 1933, I.G.Duca a fost asasinat pe peronul garii din Sinaia, de catre trei legionari: Nicolae Constantinescu, Ion Caranica, Doru Belimace, "Nicadorii". Acest act a consternat opinia publica interna si internationala si a fost condamnat de liderii partidelor democratice.

Acest asasinat politic nu a fost numai opera celor trei membri ai grupului terrorist legionar, ci el fusese hotarat si pregatit in cele mai mici amanunte de Corneliu Zelea Codreanu, "capitanul" Garzii. El nu s-a dezis niciodata de actul celor trei asasini, ci a cautat sa-l explice: "Fenomenul cauzal al mortii lui I.G.Duca nu era complotul, ci faptul ca guvernul Duca a recurs la provocari". De asemenea, Codreanu afirma printr-o circulara din 24 decembrie 1933, ca: Am fost impiedicati prin violenta de a intrebuinta calea legala", astfel cei trei asasini devin eroi ai Miscarii Legionare.

I.G.Duca a fost asasinat pentru incercarea sa de a apara regimul politic parlamentar constitutional si integritatea Romaniei. Raspunderea acestui asasinat politic o poarta acele partide burgheze si guverne care au tolerat, incurajat si chiar subventionat aceasta miscare. Asasinarea lui Duca apare ca un simptom al propriei slabiciuni a regimului politic burghez, care din motive politice si de grup, mersese pe calea tolerarii curentelor de dreapta.

In decembrie 1933 a disparut o personalitate liberala marcanta, care dispunea de capacitatea mentinerii la putere a gruparii batranilor liberali ostili suprematiei lui Carol al II-lea, adversara a inaugurarii unui regim de mana forte. Vorbind despre disparitia lui I.G.Duca, Constantin Xeni spunea: "Sfarsitul tragic si asa de meritat al lui I.G.Duca, te face sa te intrebi, daca el a fost datorat unei simple si oarbe fatalitati, sau poate a avut drept cauza acel concurs de imprejurari neasteptate care l-au dus la presedintia Consiliului si la sefia unui mare partid. Viata lui Duca, ce n-a apucat sa-si traiasca visul, a fost un lant de tragice mizerii, in loc sa fie, cum ar fi meritat, o viata de satisfactii, scriind, citind, calatorind, asa cum o visa, viata conform inclinarilor lui sufletesti, potrivit stralucitelor sale insusiri."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.