Evenimente de viata la varsta adulta

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Evenimentele de viata si adaptarea la schimbare
Majoritatea adultilor traiesc multe evenimente stresante de-a lungul anilor, efectele acestora asupra persoanei in cauza fiind diverse. Pe baza unui studiu realizat in 1967, Thomas H. Holmes si Richard H. Rahe au identificat de evenimente de viata avand un potential de stress diferit. Fiecare dintre aceste evenimente a fost evaluat din punctu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evenimente de viata la varsta adulta

Evenimentele de viata si adaptarea la schimbare
Majoritatea adultilor traiesc multe evenimente stresante de-a lungul anilor, efectele acestora asupra persoanei in cauza fiind diverse. Pe baza unui studiu realizat in 1967, Thomas H. Holmes si Richard H. Rahe au identificat de evenimente de viata avand un potential de stress diferit. Fiecare dintre aceste evenimente a fost evaluat din punctul de vedere al impactului probabil asupra persoanei si i-a fost alocat o valoare (de la 1 la 100).

Pe aceasta baza a fost dezvoltata o scala de autoevaluare a stressului numita Scala de evaluare a reajustarii sociale (Social Readjustment Rating Scale).Totusi, Holmes si Rahe arata ca orice schimbare (fie ea dezirabila sau indezirabila) poate fi o sursa de stress. Pentru multe persoane poate surprinzator ca evenimente placute cum sunt vacantele sau Craciunul sunt listate printre evenimentele majore generatoare de stress.

Ca urmare, printre cele 43 de evenimente de viata, in scala au fost incluse si evenimente precum reconcilierea maritala (scor 45), castigarea unui nou membru al familiei (39), realizari personale deosebite (28).a) Scala de evaluare a reajustarii sociale
Foarte multe studii realizate in ultimii ani au utilizat aceasta scala aratand ca indivizii care acumuleaza un scor mai inalt decat 300 de puncte (life-change units) pe parcursul unui interval de un an prezinta un risc mai mare de imbolnavire, indiferent daca este vorba despre dezvoltarea de probleme cardiace, diabet, astm, anxietate sau depresie.

Pentru a evalua nivelul de stress la care sunteti supus in prezent trebuie sa selectati si sa incercuiti evenimentele pe care le-ati trait in ultimile 12 luni; insumati apoi punctele obtinute.Holmes & Rahe considera ca obtinerea unui scor mai mic de 150 reprezinta un stress minor. Persoanele care obtin scoruri cuprinse intre 150-199traiesc evenimente cu un nivel de stress mediu; nivelul de stress este moderat atunci cand scorurile obtinute se situeaza intre 200-299, iar un scor peste 300 reflecta trairea unui stress major.

Pe baza acestor scoruri, autorii fac urmatoarele predictii: ei estimeaza ca 35% dintre persoanele care inregistreaza un scor mai mic de 150 este posibil sa traiasca o experienta de boala sau un accident in urmatorii doi ani, in timp ce pentru persoanele cu un scor intre 150 si 300 probabilitatea creste la 51%, iar cei cu un scor peste 300 au 80% sanse sa se imbolnaveasca grav sau sa aiba un accident major.

Trebuie sa observam ca impactul diferitelor evenimente de viata asupra unei persoane nu este determinat pur si simplu de aparitia evenimentului. De fapt, factorul critic pentru aprecierea nivelului de stress este modul in care persoana respectiva percepe evenimentul (o persoana poate conferi unui eveniment o conotatia pozitiva, in timp ce pentru o alta persoana poate avea semnificatii negative).
Pe de alta parte, este necesar sa retinem ca desi nu putem sa controlam toate evenimentele de viata stressante, putem totusi sa controlam modul in care raspundem la acestea si efectul pe care il au asupra vietii noastre.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.