Evaziunea fiscala in Romania si cai de prevenire

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Finatele publice sunt folosite in scopul satisfacerii nevoilor generale ale societatii , in timp ce finantele private sunt puse in slujba realizarii de profit de catre intreprinzatorii particulari.
Finantele publice au un caracter obiectiv, descoperirea raportului de cauzalitate dintre stat si finantele publice a facand posibila definirea continutului acestora, iar stabilirea legaturii dint[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaziunea fiscala in Romania si cai de prevenire

Finatele publice sunt folosite in scopul satisfacerii nevoilor generale ale societatii , in timp ce finantele private sunt puse in slujba realizarii de profit de catre intreprinzatorii particulari.
Finantele publice au un caracter obiectiv, descoperirea raportului de cauzalitate dintre stat si finantele publice a facand posibila definirea continutului acestora, iar stabilirea legaturii dintre bani si finante a permis delimitarea sferei acestora.

Ele constituie o ramura a stiintelor economice si au ca obiect de studiu relatiile economice care apar in procesul constituirii si repartizarii fondurilor bugetare si extrabugetare ale administratiei publice si de stat, ale unitatilor administrativ-teritoriale si altor institutii de drept public; metodele de gestionare folosite in cadrul sectorului public; metode de rationalizare a optiunilor bugetare; metodele de planificare si prognoza financiara; politica financiara promovata de stat; metodele de determinare a eficientei economice si a eficacitatii sociale sau de alta natura cu care sunt utilizate fondurile publice; alte probleme de natura economica, sociala etc, cu efecte financiare.

2.Notiunea de impozit
Impozitul reprezinta o contributie baneasca obligatorie si cu titlu nerambursabil, datorata, conform legii, bugetului de stat de catre persoanele fizice si juridice pentru veniturile pe care le obtin sau bunurile pe care le poseda.Impozitul este o contributie baneasca in sensul ca persoanele fizice si juridice sunt datoare sa participe dupa anumite criterii la formarea fondurilor generale de dezvoltare a societatii.

Este o contributie obligatorie in sensul ca toate persoanele fizice si juridice care beneficiaza de actiunile sau obiectivele finantate din fondurile generale ale societatii trebuie sa participe la formarea acestor fonduri. Ele reprezinta o modalitate de participare a contribuabililor la constituirea fondurilor generale ale societatii.
In literatura de specialitate se specifica si o alta caracteristica a impozitului, si anume, ca este o prelevare fara contraprestatie sau fara vreun echivalent.

Trasatura esentiala a impozitului este reversibilitatea, conform careia sumele concentrate de stat pe calea impozitelor de la persoanele fizice si juridice se reintorc sub forma unor actiuni, servicii, gratuitati de care beneficiaza cei care au contribuit la formarea fondurilor generale ale societatii.Statul, in schimbul impozitelor incasate, se obliga si trebuie sa creeze si sa asigure un cadru general favorabil desfasurarii activitatilor economice, sociale si politice in societate.
Ca urmare a factorilor politici, economici si sociali, incasarile fiscale au cunoscut o crestere sistematica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.