Evaziunea fiscala - cauze si efecte

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.90

nivel: Facultate

O alta definitie a evaziunii fiscale este cea data de Nita Dobrota in lucrarea "A.B.C.-ul economiei de piata moderne" ca fiind "sustragerea de la plata obligatiunilor fiscale prin transmiterea unor date eronate privind sursele si veniturile impozabile".Dictionarul Oxford defineste evaziunea fiscala ca fiind : minimizarea obligatiilor fiscale in mod legal si prin mijloace de dezvauire deplina fata [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaziunea fiscala - cauze si efecte

O alta definitie a evaziunii fiscale este cea data de Nita Dobrota in lucrarea "A.B.C.-ul economiei de piata moderne" ca fiind "sustragerea de la plata obligatiunilor fiscale prin transmiterea unor date eronate privind sursele si veniturile impozabile".Dictionarul Oxford defineste evaziunea fiscala ca fiind : minimizarea obligatiilor fiscale in mod legal si prin mijloace de dezvauire deplina fata de autoritatile fiscale; aranjamentul afacerilor financiare in scopul reducerii obligatiilor , in cadrul legii.

Dictionarul explicativ al limbii romane defineste evaziunea fiscala drept "sustragerea de la plata obligatiilor fiscale".De asemenea, Legea nr. 87 / 1994 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale definea evaziunea fiscala, in articolul 1, ca fiind "sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane sau straine, denumite in cuprinsul legii contribuabili".

Din pacate, Legea nr. 241 / 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale nu defineste evaziunea fiscala, lansand teoreticienilor si practicianului provocarea de a cauta sensul cel mai apropiat de adevar.Din analiza definitiilor prezentate putem ajunge la o singura concluzie, si anume ca evaziunea fiscala este dificil de definit tocmai datorita complexitatii relatiilor sociale de natura economica, financiara si politica pe care omenirea le-a dezvoltat de-a lungul timpului.

In urma studiilor intreprinse asupra evaziunii fiscale s-a desprins concluzia general acceptata potrivit careia evaziunea fiscala poate fi impartita in doua mari categorii, in functie de modul in care contribuabilii evita plata obligatiilor fiscale, si anume evaziune fiscala legala si evaziune fiscala frauduloasa .
Evaziunea fiscala legala consta in interpretarea dispozitiilor legale in mod favorabil contribuabilului, ca urmare a lacunelor si inadvertentelor legislative si, nu in ultimul rand, a regimurilor fiscale diferite.

Evaziunea fiscala frauduloasa consta in savarsirea faptelor interzise prin lege sau prin neindeplinirea obligatiilor stipulate de lege, faptele constand atat in actiuni cat si omisiuni.Vom exemplifica mai departe care sunt modurile prin care se face diferenta intre evaziunea fiscala legala si cea frauduloasa.

In demersul nostru privind explicarea fenomenului de evaziune fiscala incercam sa determinam care este natura juridica a acestuia prin analiza textului legal aflat in vigoare in Romania, si anume Legea nr. 241/2005.Astfel, din economia legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale rezulta ca evaziunea fiscala are natura juridica de infractiune potrivit Capitolului II, si Capitolului III din lege.

Observatia noastra este aceea ca legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale stabileste intr-un mod restrictiv faptele care constituie infractiuni de evaziune fiscala, lasand astfel posibilitatea atat interpretarilor cat si abuzurilor.
Infractiunile de evaziune fiscala pot fi savarsite de catre orice contribuabil - persoana fizica sau juridica, romana sau straina - care detine bunuri supuse impozitarii sau desfasoara activitati generatoare de venituri impozabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.