Evaluarea si reflectarea operatiunilor financiar-contabil a societatilor comerciale

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.70

nivel: Facultate

Casa si conturi la banci sunt reprezentate de valorile care imbraca efectiv forma de bani,fiind separate disponibilitatile in devize de cele in lei. Casa delimiteaza disponibilitatile banesti in lei si devize aflate in casieria intreprinderii si alte valori, cum sunt: timbre fiscale si postale, bilete de tratament si odihna, tichete si bilete de calatorie.Conturile la banci se refera la disponibil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea si reflectarea operatiunilor financiar-contabil a societatilor comerciale

Casa si conturi la banci sunt reprezentate de valorile care imbraca efectiv forma de bani,fiind separate disponibilitatile in devize de cele in lei. Casa delimiteaza disponibilitatile banesti in lei si devize aflate in casieria intreprinderii si alte valori, cum sunt: timbre fiscale si postale, bilete de tratament si odihna, tichete si bilete de calatorie.Conturile la banci se refera la disponibilitatile banesti in lei si devize aflate in conturile bancare, sumele in curs de decontare, cecuri de incasat.

Acreditivele reprezinta lichiditati pastrate la banca intr-un cont distinct, la dispozitia unui furnizor, din care urmeaza a se efectua platile catre acesta pe masura livrarii bunurilor, prestarii serviciilor, executarii lucrarilor .Avansurile de trezorerie reprezinta sume virate la banci sau sume in numerar, puse la dispozitia angajatilor sau tertilor, persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unor platii n numele intreprinderii.Operatiile de incasari in numerar sunt consemnate in registrul de casa.

Acestea se fac pe baza dispozitiei de incasare catre casierie iar platile pe baza dispozitiei de plata catre casierie, intocmite de contabilitate. Platile si incasarile in numerar se fac in limita plafoanelor stabilite.NIR - ul se intocmeste in 2 exemplare la locul de depozitare sau in unitatea cu amanuntul, dupa caz, pe masura efectuarii receptiei. In situatia in care la receptie se constata diferente, Nota de receptie si constatare de diferente se intocmeste in trei exemplare de catre comisia de receptie legal constituita.

In cazul in care bunurile materiale sosesc in transe, se intocmeste cate un formular pentru fiecare transa, care se anexeaza apoi la factura sau la avizul de insotire a marfii.Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil, anexa la registrul de casa.Chitanta este un act scris prin care se dovedeste primirea unei sume de bani, chitanta reprezinta documentul cel mai des utilizat de catre agentii economici. Chitanta mai poate fi definita si ca un document avand valoare contabila, emis cu ocazia vanzarilor produselor sau prestarii serviciilor cu plata in numerar.

Chitanta trebuie sa includa in pret si TVA -ul aferent. Emiterea unei chitante justifica automat primirea unei sume de bani in numerar de catre emitent. Chitanta reprezinta la fel ca si factura un document primar pe baza caruia se inregistreaza o operatiune contabila Registrul de casa lei si valuta. Este un formular tipizat cu ajutorul caruia se tine evidenta incasarilor si platilor zilnice , in numerar (lei sau valuta). Se intocmeste de casier ,zilnic, in doua exemplare : un exemplar ramane la casierie iar celalalt se arhiveaza in compartimentul financia-contabil unde se si opereaza inregistrarile in evidenta contabila a unitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.