Evaluarea si cartografierea hazardelor naturale si tehnologice la nivel local si national

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Pe baza acestor scenarii s-a stabilit posibilitatea de crestere a temperaturilor in partea de sud a Romaniei cu 3,9 pana la 4,4 0C si importante variatii ale precipitatiilor. In general se apreciaza ca precipitatiile vor creste toamna si iarna si vor descreste in timpul verii. Pe baza analizei tendintei de evolutie a precipitatiilor din ultimul secol au fost puse in evidenta patru perioade extrem [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea si cartografierea hazardelor naturale si tehnologice la nivel local si national

Pe baza acestor scenarii s-a stabilit posibilitatea de crestere a temperaturilor in partea de sud a Romaniei cu 3,9 pana la 4,4 0C si importante variatii ale precipitatiilor. In general se apreciaza ca precipitatiile vor creste toamna si iarna si vor descreste in timpul verii. Pe baza analizei tendintei de evolutie a precipitatiilor din ultimul secol au fost puse in evidenta patru perioade extrem de ploioase (cu 175 mm peste medie) si cinci perioade secetoase (cu 180 mm sub medie). Pentru acelasi interval temperaturile medii anuale sunt caracterizate printr-o tendinta evidenta de crestere a temperaturii pentru intregul teritoriu al Romaniei.

Pentru hazardele geomorfologice este importanta nu numai cantitatea de precipitatii ci si modul in care aceasta este repartizata in decursul unui an. Concentrarea unor cantitati mari de precipitatii in intervale scurte si marirea cantitatilor extreme genereaza o intensificare a modelarii versantilor si albiilor. Evaluarea acestor modificari are implicatii directe pentru studiul riscurilor naturale si tehnologice.
Deplasarile in masa si procesele de eroziune

Procesele legate de circulatia apei pe versant (eroziune, transport, sedimentare, alunecari de teren si curgeri de noroi) sunt dominante in Carpatii si Subcarpatii de la Curbura (Foto 1 si 2). Modificarea in viitor a precipitatiilor si a regimului hidrologic al versantilor va avea un impact direct asupra modelarii reliefului iar tendinta de crestere a temperaturii va determina unele modificari ale cuverturii vegetale.

Viiturile si inundatiile sunt hazardele naturale cu accentuat impact asupra retelei de asezari, cai de comunicatie si terenuri din lungul celor 4000 de rauri din Romania cu o suprafata a bazinului de peste 10 km2. Terenurile inundabile ocupa o suprafata de 3,5 milioane hectare, arealele cele mai intinse fiind situate in lungul Dunarii si al raurilor principale din Campia Romana (Siret, Buzau, Ialomita, Arges, Olt, Jiu) si din Campia Banato-Crisana (Somes, Crisuri, Mures). In spatiul montan si deluros, unde reteaua de albii are o panta accentuata (100 - 200 m/km) si lunci inguste, cu exceptia depresiunilor, viiturile puternice sunt insotite de procese intense de eroziune a malurilor si de alunecari care pot bara vaile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.