Evaluarea riscului - metode cantitative

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Vorbim de o reclamatie atunci cand o terta parte pretinde ca detine dreptul la plata unei despagubiri banesti din partea organizatiei (spre exemplu, un client reclama faptul ca un echipament produs de intreprindere a cauzat un accident in care unul din muncitorii sai a fost ranit). O reclamatie este inregistrata sau depusa atunci cand partea potential responsabila a primit notificare. O reclamatie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea riscului - metode cantitative

Vorbim de o reclamatie atunci cand o terta parte pretinde ca detine dreptul la plata unei despagubiri banesti din partea organizatiei (spre exemplu, un client reclama faptul ca un echipament produs de intreprindere a cauzat un accident in care unul din muncitorii sai a fost ranit). O reclamatie este inregistrata sau depusa atunci cand partea potential responsabila a primit notificare. O reclamatie inchisa este o reclamatie pentru care responsabilitatea de plata a fost asumata si plata a fost efectuata in intregime.

In cazul in care problema platii nu este inca rezolvata reclamatia este deschisa, iar suma de plata ramasa se numeste rezerva.
In conditiile in care numarul si costurile reclamatiilor viitoare nu sunt cunoscute, managerul de risc va trebui sa se bazeze pentru estimare pe datele privind reclamatiile din trecut. In continuare vom expune un model folosit in practica pentru a estima numarul reclamatiilor pentru produsele vandute de firma, numit modelul dezvoltarii pierderilor.

Pentru a putea utiliza acest model trebuie sa cunoastem, pentru un anumit lot de produse fabricate (si vandute) intr-o anumita perioada, raportul dintre numarul de reclamatii depuse pentru acel lot in aceeasi perioada si numarul de reclamatii depuse pentru respectivul lot in perioadele urmatoare. De exemplu, daca o treime din reclamatiile pentru produsele vandute intr-un an oarecare se inregistreaza pe parcursul aceluiasi an, iar restul de doua treimi in urmatorii 10 ani, atunci raportul 2:1 poate fi utilizat pentru estimarea numarului total final de reclamatii pentru produsele din acel an.

Mai concret, daca la sfarsitul anului 2003 se constata ca pentru produsele iesite pe poarta fabricii in acest an s-au depus 15 reclamatii, inseamna ca ne putem astepta la inca 30 de reclamatii in urmatorii 10 ani pentru produsele vandute in anul 2003. Acest model serveste la previzionarea plangerilor inca nedepuse de la inceputul perioadei de studiu (ales de managerul de risc) si pana in momentul actual. In sprijinul aplicarii sale, unele societati de consultanta in managementul riscului au creat asa-numitele tabele de dezvoltare a pierderilor, ca in exemplul din tabelul 4.1:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.