Evaluarea rezultatelor economice

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Exemplu: in perioada anilor '80 productivitatea muncii in Uniunea Sovietica era mult mai redusa comparativ cu cea inregistrata in S.U.A. sau tarile puternic industrializate din Occident [3]. Nivelul acesteia poate fi o consecinta a sistemului socialist planificat, a factorilor de mediu, a politicilor aplicate in cadrul acestui sistem, sau poate fi rezultatul unei combinatii a acestor elemente? DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea rezultatelor economice

Exemplu: in perioada anilor '80 productivitatea muncii in Uniunea Sovietica era mult mai redusa comparativ cu cea inregistrata in S.U.A. sau tarile puternic industrializate din Occident [3]. Nivelul acesteia poate fi o consecinta a sistemului socialist planificat, a factorilor de mediu, a politicilor aplicate in cadrul acestui sistem, sau poate fi rezultatul unei combinatii a acestor elemente?

Raspunsul la acesta intrebare nu poate fi usor de gasit, in primul rand intrucat gradul de dezvoltare economica din Uniunea Sovietica (masurat ca venit pe cap de locuitor) este mult in urma comparativ cu S.U.A. si Europa Occidentala. In al doilea rand, productivitatea muncii se afla in stransa concordanta cu gradul de dezvoltare economica a sistemului analizat. Acest decalaj de productivitate poate fi pus in totalitate fie pe seama factorilor de mediu, fie pe seama sistemul economic existent in acesta tara? Aceste intrebari sunt esentiale in problematica evaluarii performantelor unui sistem economic.

Sistemul economic socialist planificat care are ca obiectiv cresterea economica afecteaza in mod direct rezultatele economice, sistemul socialist planificat fiind direct interesat intr-o asemenea alocare a resurselor care sa permita atingerea obiectivului propus. Intrebarea care se ridica este urmatoarea: poate fi considerata aceasta prioritate un obiectiv al politicii economice, sau aceasta apare ca implicita intr-un sistem socialist planificat?

Al doilea caz este dat de tendinta sistemului socialist planificat de a construi economii relativ inchise, ceea ce afecteaza potentialul de comert exterior a unor astfel de sisteme. Aceasta aversiune fata de comertul exterior afecteaza rezultatele economice prin impactul direct asupra structurii industriale, preturilor bunurilor si asupra eficientei economice in general. Inca odata se naste intrebarea daca aversiunea fata de comertul exterior poate fi considerata implicita pentru sistemul socialist planificat?
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.