Evaluarea rezultatelor activitatii economice

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

In statistica tarilor cu economie de piata dezvoltata, precum si in statistica organismelor ONU si a altor organizatii internationale, iar de la un timp si in tarile in tranzitie, inclusiv si in Republica Moldova, este folosit sistemul conturilor nationale.
SCN reprezinta un ansamblu de conturi in care sunt evidentiate multitudinea tranzactiilor economice efectuate la nivelul intregii eco[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea rezultatelor activitatii economice

In statistica tarilor cu economie de piata dezvoltata, precum si in statistica organismelor ONU si a altor organizatii internationale, iar de la un timp si in tarile in tranzitie, inclusiv si in Republica Moldova, este folosit sistemul conturilor nationale.
SCN reprezinta un ansamblu de conturi in care sunt evidentiate multitudinea tranzactiilor economice efectuate la nivelul intregii economii nationale in scopul de furnizare a informatiei necesare analizei modului de functionare a mecanismului economic precum si fundamentarii politicii economice.

Principalele "componente" ale sistemului conturilor nationale sunt:
1.Agentii economici, grupati pe sectoare institutionale (intreprinderele, menajele, institutiile de credit si societatile de asigurari, administratiile publice (statul), administratiile private (sindicatele, fundatiile, partidele politice,asociatiile sportive si culturale,organizatiile de cult),strainatatea, numita si "restul lumii ".

2.Operatiunile includ toate actiunile economice si financiare efectuate de agenti: a.opratiunile cu bunurile materiale si servicii (productia, consumul, formarea bruta a capitalurilor, exportul si importul); b.operatiunile de repartitie, ce vizeaza salariile, impozitele,veniturile provenite din proprietate si activitate economica; c. Operatiunile financiare (creantele, economiile, imprumuturile)

3. 3 Conturile nationale reflecta fluxurile materiale si financiare. "Contul productiei" include in credit vanzari de bunuri de consum, investitii, exportul net, in debit valoarea adaugata, contul se imparte in subconturi in dependenta de sectoare. "Contul consum" in credit- veniturile factorilor de productie din activitatea productiva,venit brut si din transferul strainatatea, in debit -cheltuilile pentru bunuri de consum si transferul catre restul lumii,rezultatul contului reprezinta economiile nete."Contul acumularea" la credit-sursele de formare a capitalului,amortizarea (uzura), la debit-cheltuielile pentru capitalul fix si cresterea stocului. Rezultatul contului reflecta capacitatea de finantare. Contul "restul lumii" in credit importurile si necesarul de finantare si debit exporturile) .

Conturile nationale sunt numite si "macroeconomice", se tin in conformitate cu principiul dublei inregistrari, folosite in contabilitate. Astfel, un "cont national", compus din doua parti, in prima la "debit"se scriu resursele de care dispune un sector oarecare, in partea a doua, la "credit", se inscrie folosirea acestor resurse. De exemplul "contul productiei" include la "debit" poductia totala de bunuri economice, iar la "credit" -utilizarea totala a bunurilor economice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.