Evaluarea rezultatelor - criminalistica

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.85

nivel: Facultate

In prima etapa a identificarii, concordanta caracteristicilor obiectului de investigat cu cele ale obiectului de comparatie sau cu cele cuprinse in normele de fabricatie este suficienta pentru determinarea genului cu subcalsificarile sale.In a doua etapa identitatea nu poate fi dedusa din simpla corespondenta a caracteristicilor constatate, si trebuie evaluate. Sunt ele esentiale, necesare sau int[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea rezultatelor - criminalistica

In prima etapa a identificarii, concordanta caracteristicilor obiectului de investigat cu cele ale obiectului de comparatie sau cu cele cuprinse in normele de fabricatie este suficienta pentru determinarea genului cu subcalsificarile sale.In a doua etapa identitatea nu poate fi dedusa din simpla corespondenta a caracteristicilor constatate, si trebuie evaluate. Sunt ele esentiale, necesare sau intamplatoare? Sunt autonome sau independente? Care este valoarea identificatoare a fiecaruia?

Elementul aparut accidental este intr-adevar unic? Ansamblul caracteristicilor mai poate fi intalnit? Acestea sunt cateva intrebari la care expertul trebuie sa raspunda inainte de a decide, pe baza experientei sale, daca asemanarile dintre urma si obiectul suspect, dintre doua scrisuri, dintre doua fragmente de obiecte etc sunt de asa natura incat sa fie exclusa posibilitatea crearii urmei de catre un alt obiect, scrierii textului de catre o alta persoasa s.a.m.d.

Aprecierea caracteristicilor incepe in mod obisnuit cu lamurirea naturii si genezei deosebirilor, determnandu-se daca acestea sunt reale si tin de esenta obiectelor comparate sau sunt rezultatul unor modificari datorate altor factori. Faptic, descoperirea si evaluarea deosebirilor se realizeaza concomitent cu determinarea asemanarilor, ambele fiind componente ale procesului unic de identificare. Rolul diferit pe care il au in cunoastere nu constituie un motiv de separare prin considerarea examinarii deosebirilor drept o etapa independenta a identificarii.

Absenta deosebirilor nu poate dovedi prin ea insasi identitatea. Aceasta trebuie demonstrata prin evaluarea asemanarilor constatate, care comporta doua aspecte. Primul se refera la stabilirea valorii identificatoare a caracteristicilor asemanatoare considerate separat, a masurii in care acestea contribuie la particularizarea obiectului. Al doilea priveste valoarea totalitatii lor, a faptului daca ansamblul concordantelor este propriu numai obiectului de identificat sau si altor obiecte de acelaai gen. Pentru o concluzie de identitate asemanarile trebuie sa fie de asa natura incat sa excluda o coincidenta accidentala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.