Evaluarea potentialului turistic al judetului Iasi in cadrul dezvoltarii pietei turistice locale

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.50

nivel: Facultate

Referat despre Evaluarea potentialului turistic al judetului Iasi in cadrul dezvoltarii pietei turistice locale
Potențialul turistic are un rol important în dezvoltarea și diversificarea activităților turistice, de aceea a apărut necesitatea stabilirii unor criterii de clasificare a atracțiilor turistice.
Calitatea patrimoniului antropic deținut de Iași stă la baza activităților, inc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea potentialului turistic al judetului Iasi in cadrul dezvoltarii pietei turistice locale

Referat despre Evaluarea potentialului turistic al judetului Iasi in cadrul dezvoltarii pietei turistice locale
Potențialul turistic are un rol important în dezvoltarea și diversificarea activităților turistice, de aceea a apărut necesitatea stabilirii unor criterii de clasificare a atracțiilor turistice.
Calitatea patrimoniului antropic deținut de Iași stă la baza activităților, inclusiv a celor turistice, făcându-l inseparabil de fenomenul turistic. Varietatea mediului antropic, calitatea și aspectul său estetic, constituie resurse de bază pentru turism, în lumea de azi, tot mai omogenizată prin procesul globalizării economiei. Între cadrul antropic și diferitele forme de turism există relații reciproce complexe, de interdependență.

Turismul departe de a proteja mediul specific, este un generator ale problemelor sale, fiind capabil să distrugă tocmai resursele de care acesta este dependent. În prezent se tot discută despre relația dintre turism și mediul specific cu rol turistic și se fac considerații asupra modului în care relațiile reciproce dintre acestea pot fi durabile. Turismul trebuie organizat și practicat în așa fel încât să utilizeze mediul, dar în același timp să contribuie activ la păstrarea calității lui. Un mediu de calitate favorizează dezvoltarea turismului.

Turismul excesiv sau prost planificat afectează mediul natural sau antropic de destinație. În multe areale, gândirea și exploatarea comercială a turismului au permis apariția unor construcții neaspectuoase (hoteluri, birouri, clădiri de locuințe, etc.) care nu se potrivesc cu arhitectura sau cu mediul ambiant.

Evident au fost construite pentru atragerea turiștilor dar și pentru câștiguri imediate, fără a se gândi cineva la încadrarea lor în peisaj.
Turiștii sunt atrași întotdeauna de locurile frumoase, dar și regiunile cu un trecut istoric bogat, de construcțiile arhitectonice și de areale cu o natură mai sălbatică în care intervenția omului este mai puțin vizibilă.

O parte din banii cheltuiți de turiști în regiune (în special taxele de intrare) se utilizează pentru conservarea mediului și a moștenirii culturale (clădirile istorice, muzeele, ș.a.). În special în zonele cu atragere turistică (centrul civic), veniturile obținute din turism pot contribui atât la implementarea măsurilor de protecție și conservare, dar și la dezvoltarea comunității locale.

Există numeroase exemple în care practicile turistice sunt bune sau rele. Din păcate, se acordă foarte puțină atenție necesităților și dorințelor populației locale. Deciziile sunt luate prea des de politicieni și planificatori în termenii percepției lor, în interes național, mai mult decât în interes local.

Finanțatorii pun pe primul plan recâștigarea investiției lor și nu investițiile în reabilitarea mediului. În ultimii ani dezvoltarea accelerată a turismului, conținută în același ritm și în prezent, impune o abordare în concordanță cu preocupările tot mai concrete pentru păstrarea mediului.

Este important să se țină seama de dimensiunea temporală, în Iași turismul este o activitate care nu ține de sezon, deținând fluctuații majore în tot cursul anului, datorită turismului predominant, și anume cel de afaceri. Alături de importanțele consecințe economice, s-ar putea spune chiar într-o relație de interdependență cu acestea, că fondul patrimoniului cultural are și profunde implicații în plan sociouman, care își pun amprenta atât asupra turiștilor cât și asupra populației vizate. Aceste efecte se resimt la nivelul educației și instruirii, utilizării timpului liber, asigurării și menținerii stării de sănătate, păstrării calității mediului, realizării legăturilor între națiuni.

Dintre acestea, în primul rând, trebuie evidențiată importanța fondului cultural ca mijloc de petrecere a timpului liber datorită multiplelor implicații pe care acestea le pot avea în plan socio-cultural, practic turismul asigură realizarea tuturor funcțiilor pe care specialiștii în domeniu le atribuie timpului liber: odihnă, divertiment și mai ales eliberarea de plictiseală, de rutina vieții zilnice, dezvoltarea personalității înscriindu-se între principalele destinații ale petrecerii timpului liber atât a celui de sfârșit de săptămână cât mai ales a vacanțelor.

Turismul are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții celui care îl practica, putând fi considerat un element de igienă mintală, pentru că odată cu călătoria, turistul se îndepărtează și de problemele zilnice, plăcerea, noile relații interumane accelerează pulsul vieții, contribuind la refacerea capacității fizice și psihice a organismului pentru odihnă, recreere, mișcare cât și prin cele specific turismului balneoclimatic contribuind în acest fel la menținerea echilibrului biologic și fiziologic al omului contemporan, care găsește în turism o contrapondere eficientă impotriva constrângerilor de tot felul.

Totodată multitudinii forme de turism ce pot fi practicate, turismul poate reprezenta un mijloc de educație, de lărgire a orizontului de cunoaștere și chiar de ridicare a nivelului de instruire cât și de satisfacere a unor nervi psihici și sociali prietenie, asociere, demnitate, respect, turismul îndeplinește și anumite funcții în procesul de formare a personalității turistului, mai ales în cazul tinerilor. Le constituie un factor de socializare, de formare de noi atitudini, de refacere a cadrului familial afectat de ritmul alert al vieții cotidiene.

ANALIZA CHESTIONARELOR
Analiza chestionarului propriu-zis s-a realizat pe un eșantion de 120 persoane, fiecărui membru de echipă revenindu-i câte 30 chestionare. Tema chestionarului este legat de evaluarea potențialului turistic al județului Iași în cadrul dezvoltării pieței turistice locale și se leagă de opinia personală a populației locale, fie din municipiu ori din județ, asupra stării actuale în care se află turismul local indiferent de caracteristicile sale, infrastructură (acces, structuri de cazare și alimentație), potențial turistic natural și antropic, ș.a.
Indivizii chestionați au avut vârste de <20 ani în număr de 10 persoane, 21-30 ani, 46 persoane, 31-40 ani, 37 persoane, 41-50 ani, 12 persoane, 51-60 ani, 9 persoane, >60 ani, 2 persoane.
Toți aceștia însumau un procent de 37% al sexului masculin și respectiv 63% feminin.

În ceea ce privește venitul mediu lunar/persoană, 13 persoane nu aveau venit, 5 persoane aveau un venit sub 500 RON, 26 persoane aveau între 500-800 RON, 30 persoane între 800-1.000 RON, și în final un număr de 37 persoane aveau un profit salarial de peste 1.000 RON pe lună. Nivelul educațional care se determină prin absolvirea ultimei școli, care o aveau acest eșantion de persoane era că 38 dintre ei aveau studii medii iar 75 studii superioare. Ocupația profesională deținută de către aceștia era iîn cea mai mare parte de persoane ce lucrau în domeniul cultural-educațional, 29, marketing-advertising, 29, studenți, 17 persoane și de ce nu și muncitori în număr de 13.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.