Evaluarea performantelor

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Standardele de performanta reprezinta nivelul dorit al performantei resurselor umane. Ele permit evidentierea gradului in care au fost indeplinite sarcinile si responsabilitatile atribuite postului.
In Romania, legislatia in vigoare H.G. 740/1998 prevede ca standardele de performanta reprezinta ansamblul normelor care reglementeaza specificul activitatilor si operatiunilor unui post, si se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea performantelor

Standardele de performanta reprezinta nivelul dorit al performantei resurselor umane. Ele permit evidentierea gradului in care au fost indeplinite sarcinile si responsabilitatile atribuite postului.
In Romania, legislatia in vigoare H.G. 740/1998 prevede ca standardele de performanta reprezinta ansamblul normelor care reglementeaza specificul activitatilor si operatiunilor unui post, si se exprima prin urmatorii indicatori:

- cantitatea, respectiv volumul lucrarilor exprimate in unitati de masura specifice operatiunilor sau activitatilor executate intr-un anumit post;
- calitatea, respectiv completivitatea si corectitudinea solutiilor prezentate in lucrarile specifice postului;
- costul, respectiv interesul angajatului pentru a limita costurile de functionare a institutiei (prezinta interes raportul volumului de activitate si costurile implicate pentru realizarea lui);

- timpul, reprezentand timpii de executie a lucrarilor, mai ales pentru acele lucrari pentru care nu se pot stabili norme de timp;
- utilizarea resurselor, respectiv capacitatea angajatului de a utiliza eficient resursele puse la dispozitia sa prin specificul activitatilor postului.- modul de realizare a obiectivelor, respectiv capacitatea angajatului de a se integra in efortul colectiv depus de echipa din care face parte, modul in care pune la dispozitia colectivului cunostintele si experienta pe care le detine.

Mentionam ca, pentru stabilirea procedurilor si a regulilor de masurare a indicatorilor de performanta, conducerile institutiilor consulta sindicatele sau reprezentantii salariatilor. De asemenea, standardele de performanta trebuie sa reflecte repartizarea echilibrata a sarcinilor intre posturi si sa fie defalcate din obiectivele cuantificate ale institutiei.

(b) Criteriile de evaluare a performantei vizeaza atat rezultatele si evenimentele obtinute intr-o perioada trecuta, cat si potentialul viitor al resurselor umane. In conceptia noastra, un post trebuie definit in functie de rezultatele asteptate de la titularul acestuia. De aceea stabilirea criteriilor de performanta presupune identificarea acelor caracteristici psihosocioprofesionale ale titularului care sunt relevante pentru obtinerea rezultatelor viitoare si care asigura posibilitatea exercitarii sarcinilor, competentelor si responsabilitatilor aferente postului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.