Evaluarea performantei si gestiunea carierei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Punerea in aplicare a unui sistem de evaluare a performantelor presupune o modificare a starii de spirit, necesitand o schimbare radicala a culturii manageriale. In acest caz managerii trebuie sa indeplineasca rolul de consultanti, acordand atentie formarii si perfectionarii personalului. Un rol esential in evaluare il are comportamentul profesional. Procedurile utilizate trebuie sa fie [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea performantei si gestiunea carierei

Punerea in aplicare a unui sistem de evaluare a performantelor presupune o modificare a starii de spirit, necesitand o schimbare radicala a culturii manageriale. In acest caz managerii trebuie sa indeplineasca rolul de consultanti, acordand atentie formarii si perfectionarii personalului. Un rol esential in evaluare il are comportamentul profesional. Procedurile utilizate trebuie sa fie suficient de fiabile pentru a se evita distorsiunea rezultatelor ca urmare a influentei relatiei afective dintre evaluat si evaluator.

In practica procesul de evaluare cunoaste o serie de particularitati determinate de conditiile concrete in care se efectueaza, de scopurile urmarite si de metodele utilizate. Evaluarea performantelor poate avea un rol benefic, atat pentru organizatie cat si pentru indivizi numai daca se efectueaza in mod corect.Evaluarea potentialului si a capacitatii de evolutie sau dezvoltare a unei persoane se realizeaza pe baza unor trasaturi sau caracteristici personale ale acesteia, precum si pe baza unor date sau informatii despre ceea ce este persoana respectiva si mai pu# 535h71f 5;in despre comportamentul in munca, despre ceea ce face aceasta in cadrul postului detinut.

Desi punctul de plecare il constituie aprecierile sau realizarile anterioare, evaluarea este orientata spre viitor. Aceasta activitate aduce in prim-plan o serie de alte probleme, deoarece unele incertitudini ale viitorului pot constitui cauza reconsiderarii multor aspecte ale evaluarilor si promovarilor viitoare ale personalului, iar gama tot mai restransa de oportunitati poate da nastere unor sperante false sau nerealiste.Evaluarea comportamentului are in vedere evaluarea acelor manifestari de comportament care sunt legate sau se incadreaza in caracteristicile de performanta.

Aceasta evaluare evidentiaza ce fac angajatii in exercitarea atributiilor comparativ cu ceea ce ar trebui sa faca. Evaluarea comportamentului estimeaza, de fapt, gradul in care un angajat se integreaza in specificul unui post, comportandu-se in modul cerut de acesta.Evaluarea performantelor are in vedere, in primul rand, evaluarea rezultatelor obtinute, formulate sau exprimate diferentiat pe posturi in functie de specificul acestora, reflectand indeosebi calitatea activitatilor anterioare.

In cadrul organizatiei exista doua sisteme de evaluare a performantelor: sistemul formal si sistemul informai.
Evaluarile informale se realizeaza prin observatii, conversatii sau examinari cumulate in timp, ele putand fi influentate de unele politici specifice sau de unele procese interpersonale. Cu toata doza lor de subiectivism, evaluarile informale sunt la fel de importante in influentarea deciziilor de personal ca si evaluarile intreprinse intr-o maniera mult mai formala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.