Evaluarea nivelului de calitate al serviciilor bancare

5x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 8.16

nivel: Facultate

Referat despre Evaluarea nivelului de calitate al serviciilor bancare
4. Criterii de evaluare având la bază cerințele impuse de legislația în vigoare
Aspecte generale privind calitatea serviciilor bancare
Calitatea serviciilor bancare depinde foarte mult de legislația din sistemul financiar-bancar, care trebuie să fie accesibilă, să nu permită abuzuri sau ilegalități, să nu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea nivelului de calitate al serviciilor bancare

Referat despre Evaluarea nivelului de calitate al serviciilor bancare
4. Criterii de evaluare având la bază cerințele impuse de legislația în vigoare
Aspecte generale privind calitatea serviciilor bancare
Calitatea serviciilor bancare depinde foarte mult de legislația din sistemul financiar-bancar, care trebuie să fie accesibilă, să nu permită abuzuri sau ilegalități, să nu permita multe interpretări, să fie inteleasă și aplicată în spirit și în literă, cu proceduri simple și eficiente. Acestea sunt condițiile necesare ca o lege să cuprinda elementele care să-i confere calitate.

Legislația trebuie să asigure un mediu concurențial financiar normal. Concurența reprezintă unica formă de evoluție consistentă a unei economii. O lege este buna numai daca are un grad cât mai mic de permeabilitate la factorii exogeni.

Astfel, sistemul bancar are importanță nu numai din punct de vedere al aspectului operațional, să fie cât mai aproape de clienți, să atragă resurse, să ofere facilități , ci și din punct de vedere al calității serviciilor, pentru educarea consumatorilor în vederea economisirii și utilizării instrumentelor bancare, al corectitudinii operațiunilor bancare. Dupa mai bine de 15 ani de tranziție nu s-a reușit să se ajungă la un grad de conștientizare, de maturitate, de profesionalism pe care îl aveau agentii economici, și o mai mare parte din populație, înainte de al doilea razboi mondial.

Calitatea serviciilor bancare difera de la un tip de bancă la altul. Sunt multe bănci care oferă facilități deosebite la nivel mondial, cum ar fi e-banking, computerizarea operațiunilor bancare, dar din păcate sunt folosite doar de o mică parte din beneficiari. Calitatea serviciilor bancare mai este afectată și de gradul ridicat al infracționalitătii prin falsificarea unor instrumente cum ar fi cec-urile biletele la ordin, cambiile care afectează facilitățile pe care le ofera față de operațiunile cu cash.

Calitatea serviciilor de creditare este afectată de restricțiile impuse la obținerea creditelor , restricții care își au originea în situația relativ grea în care se află agenții economici care nu-și respectă obligațiile și de aici apar credite restante cu influențe negative asupra unor banci.

Acordarea creditelor neperformante de unele bănci reprezintă cauza principala a falimentelor bancare, pentru că ajung în imposibilitatea de a le încasa, atunci băncile consumă din capital, ajung pe capital negativ și sunt la un pas de faliment. Orice faliment are o incidență negativă asupra imaginii sistemului bancar. Astfel, în România s-a constatat că nu există o capitalizare suficientă din care cauză agenții economici apelează prea mult la capitalul de imprumut. În condițiile unei piețe de capital foarte slabă, agenții economici nu pot lua credite la termene convenabile.

Aici apare riscul atât pentru agentul economic care are scadențe prea scurte, iar în condiții de inflație ridicată dobânzile cresc , cât și pentru bănci pentru că nu pot oferi credite fiind riscul foarte mare, deoarece agentul economic nu mai poate face față scadenței. În cadrul activității de creditare, concurența a condus la propunerea către clienți a unor noi produse și servicii. Astfel, raportul de forțe între bănci și întreprinderi s-a modificat în favoarea celor din urmă; alinierea condițiilor bancare în funcție de prețul pieței a obligat băncile la acordarea de credite în condiții mai favorabile comparativ cu perioadele precedente.

În condițiile scăderii ratelor de dobândă, băncile au evitat deplasarea întreprinderilor către surse de finanțare alternative prin alinierea la prețurile pieței mai reduse. De asemenea, băncile au adaptat la condițiile concurenței și nivelul dobânzilor acordate pentru resursele colectate de la clienți. Rezultă astfel faptul că adaptarea condițiilor debitoare și creditoare, în funcție de concurența de pe piață, a condus la diminuarea veniturilor bancare și majorarea cheltuielilor respectiv la reducerea profiturilor bancare.

Desi legislația noastră este armonizată cu cea europeană, conține componente moderne, totuși modalitatea de aplicare produce distorsiuni în manifestarea pe piață. De exemplu, concurența de pe piața bancară este grav afectată de intervenția trezoreriei statului prin emisiunile de titluri de stat,cu risc zero. În aceste condiții băncile comerciale nu mai sunt interesate să se adreseze pieței firești, ci investește în aceste titluri. Influențele se repercutează în creșterea dobânzilor bancare, reducerea creditului, nediversificarea produselor bancare.

5. Evaluarea Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank Romania a rezultat prin fuziunea, încheiată în iunie 2002, a celor două entități deținute de Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB) în România - Raiffeisenbank (România), înființată în 1998 ca subsidiară a Grupului RZB și Banca Agricolă, achiziționată în 2001. Raiffeisen Bank este o bancă universală, care oferă o gamă completă de produse și servicii financiare integrate în următoarele domenii: bancar, banca de investiții, analiză și consultanță financiară, leasing, atât persoanelor fizice cât și IMM-urilor și corporațiilor medii și mari prin multiple canale de distribuție: unități bancare (peste 430 în întreaga țară), rețele de ATM si EPOS, phone-banking (Raiffeisen Direct), mobile banking (myBanking) și internet banking (Raiffeisen Online). Banca are peste 2 milioane de clienți de retail (dintre care peste 130.000 IMM-uri) si peste 5000 de clienți companii mari si medii.

Raiffeisen Bank aduce în România tradiția bancară de peste 130 de ani a grupului austriac Raiffeisen, bazată pe accesibilitate, eficiență și încredere. Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) Viena este instituția centrală a Grupului Bancar Raiffeisen din Austria, cel mai puternic grup bancar din țară. RZB este cea mai mare banca corporatistă și de investiții din Austria. Grupul austriac activează în Europa Centrala și de Est prin intermediul subsidiarei Raiffeisen International Bank Holding AG (RI), deținând bănci subsidiare, companii de leasing și două reprezentanțe în 18 piețe din regiune, având o retea de peste 3.000 de unități bancare.

Activitatea Raiffeisen Bank a fost recunoscută de prestigioase publicații de-a lungul anilor. Astfel, in 2005 Global Finance desemnează Raiffeisen Bank România “Cea mai buna bancă din România” pentru a doua oară consecutiv, iar publicația Business Press a apreciat Raiffeisen Bank ca fiind „Cea mai buna bancă pentru activitatea corporatistă a anului 2005”. In 2006, Raiffeisen Bank a fost desemnată “Cea mai buna bancă în 2006” în cadrul Galei premiilor Tribuna Economica și “Cea mai eficientă Bancă a anului 2006” de catre Business Press. Anul trecut, Raiffeisen Bank a primit trofeul "Banca Anului" pentru segmentul de activitate Corporate, în cadrul Galei Premiilor Piața Financiară. De asemenea, Revista oamenilor de afaceri, Business Press, a apreciat întreaga activitate din 2007 a Raiffeisen Bank, acordând premiul de excelență "Banca Anului" pentru portofoliul diversificat de produse și servicii.

Standardele ridicate ale băncii se aplică fiecarui aspect al activității: servicii și produse de calitate, investiții în infrastructură, conceptul original Raiffeisen pentru "sucursala modernă", multiple canale de distribuție, inovare constantă în ceea ce privește produsele, soluții alternative sau personalizate nevoilor specifice ale clienților. Cele mai de încredere bănci sunt considerate BRD - Group Société Générale (media 5.51 din maxim 7), BCR (media 5.44) și Raiffeisen Bank (media 5.49), evaluările lor fiind semnificativ mai bune decât ale celorlalte bănci analizate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.