Evaluarea intreprinderii

5x puncte

categorie: Management

nota: 7.16

nivel: Facultate

Evaluarea nu este insa legata exclusiv de privatizare, desi intervine in tranzactiile impuse de acest proces. Scopul evaluarii este diversificat de multiplele utilizari ale rezultatului acestei activitati.

Prezentam in continuare, principalele utilizari ale evaluarii:
a) vânzarea-cumpararea de întreprinderi sau firme
Atat intreprinderile de stat, societatile comerciale[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea intreprinderii

Evaluarea nu este insa legata exclusiv de privatizare, desi intervine in tranzactiile impuse de acest proces. Scopul evaluarii este diversificat de multiplele utilizari ale rezultatului acestei activitati.

Prezentam in continuare, principalele utilizari ale evaluarii:
a) vânzarea-cumpararea de întreprinderi sau firme
Atat intreprinderile de stat, societatile comerciale in care statul detine un pachet de actiuni, cat si firmele infiintate prin initiativa privata pot constitui obiectul unei tranzactii de vanzare-cumparare. Valoarea lor, ca afacere, sau valoarea actiunilor care compun capitalul social nu este cea reflectata in contabilitate, fiind necesara evaluarea.

b) vanzarea de active
Activele, in acceptiunea comerciala si nu contabila, reprezinta parti dintr-o intreprindere, care pot functiona independent, nu afecteaza obiectul principal de activitate si se compun cel putin dintr-o cladire sau parte dintro cladire, cu sau fara mijloace fixe, cum ar fi: magazii sau depozite, ateliere sau sectii de productie, magazine, hoteluri si restaurante, terenuri, alte spatii cu destinatie comerciala. Acestea pot constitui obiectul unei tranzactii comerciale.

c) Fuziunea
In tranzactiile de fuziune a doua firma este necesara evaluarea acestora, pentru a se cunoaste valoarea unei actiuni sau parti sociale care trebuie « decontate » actionarilor si, de asemenea, valoarea « care se include » in patrimoniul firmei absorbante.

d) Divizarea
In situatia divizarii unei firme se impune evaluarea intreprinderii "mama" si a intreprinderilor "pui" rezultate din divizare.

e) Infiintarea unei societati comerciale
La infiintarea unei societati comerciale este necesar uneori a se evalua aportul in natura adus de asociati sau actionari la capitalul social.

f) Majorarea capitalului social
Cand se hotaraste majorarea capitalului social al unei societati comerciale este necesara evaluarea acesteia, precum si a aportului in natura adus din afara.

g) Asocierea in participatiune
In cazul contractelor de asociere in participatiune fiecare parte in natura care face obiectul asocierii se supune evaluarii in scopul determinarii optimului de impartire a profitului si pierderilor rezultate din asociere.

h) Leasingul imobiliar
In situatia unui contract de leasing imobiliar se procedeaza la evaluarea obiectului respectiv pentru a se determina ratele de leasing si valoarea reziduala, ce poate constitui subiect de negociere in vanzare cumparare.

i) Emisiune de actiuni
In cazul unei emisiuni suplimentare de actiuni se procedeaza la evaluarea societatii comerciale, pentru a se determina valoarea actuala a valorii nominale a actiunilor. situatia in care o societate comerciala este in stare declarata de faliment si urmeaza lichidarea acesteia, in scopul valorificarii bunurilor ce compun patrimoniul, lichidatorul procedeaza la evaluare.

k) Gajare pentru credite si imprumuturi, ipoteci
Gajarea unor bunuri din patrimoniul societatii in scopul obtinerii unor credite sau imprumuturi presupune evaluarea acestora.

l) Asigurari si reasigurari
In cazul asigurarilor si reasigurarilor este necesara evaluarea pentru determinarea primei de asigurare.

m) Situatii financiare
Pentru respectarea normelor legale si a principiilor contabilitatii, in special a principiului prudentei, elementele patrimoniale se evalueaza in cele patru momente esentiale ale circuitului lor si anume: la data intrarii in patrimoniu, la data inventarului, la data intocmirii bilantului si la data iesirii din patrimoniu.

Cel mai important concept insa, care sta la baza evaluarii pentru situatiile financiare conform standardelor internationale de contabilitate, este conceptul de « imagine fidela », care are semnificatie de adevarat, loial, sincer, real, corect in sens de neinselator, in acord cu faptele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.